POSLEDNJE RUSKO UPOZORENJE AMERIKANCIMA "Naše oružane snage će preduzeti neophodne korake protiv..."
Foto: instagram/mil_ru

Prema pisanju američkih medija, američka administracija može u Kijev preneti MLRS HIMARS i M270 MLRS, koji će biti opremljeni vođenim raketama M31 GMLRS.

Antonov je napomenuo da takve informacije treba pažljivo proveriti. „U ovom trenutku polazimo od izjave zvaničnog predstavnika Pentagona Džona Kirbija da konačna odluka o ovom pitanju nije doneta. Nadamo se da će prevladati zdrav razum i da Vašington neće preduzeti ovako provokativan korak“, rekao je Antonov na Telegram kanalu ambasade.

Ambasador je napomenuo da je Rusija diplomatskim kanalima u više navrata obaveštavala SAD da neviđeno napumpavanje Ukrajine oružjem značajno povećava rizike od eskalacije sukoba.

PUTIN SKINUO RUKAVICE "Ovo je agresija na Rusiju"

"Amerikanci su dobro svesni da njihove akcije odlažu izglede za postizanje mira. Sjedinjene Države sve dublje ulaze u krizu u Ukrajini. To je bremenito nepredvidivim posledicama po globalnu bezbednost", dodao je on.

Prema rečima Antonova , u slučaju snabdevanja takvim oružjem postoji rizik da ono bude postavljeno blizu granica i da će Ukrajinci imati priliku da udare na ruske gradove.

"Takva situacija je za nas neprihvatljiva. Siguran sam da će naše oružane snage preduzeti neophodne korake da resetuju sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine", rekao je ruski diplomata.

Prema njegovom mišljenju, da bi što pre okončali sukob, Vašington i Kijev treba da prepoznaju realnost – to bi im omogućilo da krenu napred putem političkog rešenja i sprečilo pogoršanje situacije na međunarodnom planu.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je u petak da SAD još nisu donele konačnu odluku o isporuci MLRS Ukrajini.

AMERIKA I RUSIJA NA IVICI RATA? Moskva izdala upozorenje

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu .

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

"OVO JE TOTALNI RAT PROTIV RUSIJE" Kremlj poslao upozorenje Zapadu, da li svet klizi preko ponora?

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da snabdevanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Sve najnovije informacije o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pronaći u BLOGU UŽIVO

Komentari (0)

Loading