AMERIKA I RUSIJA NA IVICI RATA? Moskva izdala upozorenje
Foto: Shutterstock

Administracija američkog predsednika Džo Bajdena sprema se na kurpan iskorak u naoružavanju Ukrajine. Naime, ova država bi uskoro za rat protiv ruske vojske trebala da dobije raketne sisteme dugog dometa MLRS i HIMARS, ali za sad nije poznato da li će biti isporučene klasične rakete dugog dometa ili će odobri i taktičke balističke raketa ATACMS Blok IV dometa 300 km. Moskva, tačnije ruski šef diplomatije Sergej Lavrov se već odazvao na ovu informaciju sa upozorenjem da Zapad ne snabdeva Ukrajinu oružjem koje može da pogodi Rusiju.

Zeleno svetlo

Bajdenova administracija naginje ka slanju novog velikog paketa bezbednosne pomoći Kijevu, koji bi trebao da bude ozvaničen naredne nedelje, a koji uključuje i raketne sisteme MLRS dugogo dometa, za koje je čak prema još uvek nepotvrđenim informacijama Ukrajina poslala posade na obuku u jednu Evropsku zemlju gde se nalaze već mesec dana.

Za nabavku MLRS posebno se zalažu savetnici ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, da se obezbede ovi raketni sistemi, koji bi prema planovima Kijeva trebali da budu ključ u strateškom preokretu rata u Ukrajini i zaustavljanju ruske ofanzive i zauzimanju Donbaske, Luganske, Odeske, Zaporoške oblasti i odsecanja te zemlje od Crnog mora i spreče izlazak na reku Dunav.

Traže točkaše

Iako se nagađa da da su Ukrajinci zainsteresovani za verziju na gusenicama, Ukrajina je zatražila HIMARS verziju, koja se montira na šasiju teških terenskih vozila, točkaša konfiguracije 6x6.

Ova inicijativa Kijeva je ubrzana poslednjih nedelja od kada se ruska ofanziva na istoku zahuktala i kad je pod njihovu kontrolu došlo nekoliko gradova.

Inače Bajednova administracija je nedeljama oklevala da već pošalje ove sisteme u Ukrajinu zbog straha Saveta za nacionalnu bezbednost i Stejt Departmenta da bi Ukrajina mogla da iskoristi veliki domet raketa ovog sistema i napadne Rusiju.

Mikola Bielieskov istraživač Nacionalnog instituta za strateške studije pri predsedniku Ukrajine na Tviteru naveo je da će prevladati razum i da će SAD obezbediti MLRS Ukrajini. Takođe rekao je i da je šteta što je SAD trebalo toliko vremena, da dođu do ove tačke i da je dragoceno vreme izgubljeno žrtovovanjem ukrajinskih vojnika, lažnom zabrinutošću.

Upozorenje Rusije

- Moskva upozorava zapadne zemlje da će isporuka oružja Ukrajini, koja je sposobna da nanese udare na teritoriji Ruske Federacije, biti korak ka neprihvatljivoj eskalaciji. U Rusiji se nadaju da zdrave snage na Zapadu to razumeju, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

O tome šta će značiti ovaj raketini sistem za Ukrajinu, ako ga SAD zaista isporuče Kijevu analitičar Darko Obradović rekao je za Kurir:

- Taktički gledano HMARS je načelno vrlo precizan sistem i kada ne koristi vođenje rakete. Sistem dozvoljava varijaciju u pogledu raketa koje će koristiti. Na ovom mestu je jasno da ovakav sistem može sa 300 km narušiti rusku pozadinu i snabdevnje. Ovde je ključna igra distance, da Ukrajinske snage budu van dometa efektivne vatre ruske masovne i za sada dominatne artiljerije. Za sada su Ukrajinci pokazali da su u stanju da preseku rusku pozadinu, ali nisu u mogućnosti da efektivno razbiju ruske zaposednute pozicije. Vojni eksperti i analitičari sa Zapada ukazuju da je neophodno unaprediti sistem dejstva po ruskim artiljerijskim položajima, kako bi ukrajinski položaji bili van njihovog dometa. Ne bih isključio i mogućnost dejstva po ruskoj teritoriji.

Glavna karakteristika je mobilnost

Strah od ruskog zarobljavanja postoji

Obradović kaže da ono što karakteriše ovaj sistem jeste njegova mobilnost i prohodnost po nepristupačnom terenu što se uklapa sa ukrajinskom taktikom menjanja pozicija nakon izvršenog dejstva.

- Sa druge strane postavlja se pitanje operativnog obezbeđenja ovakvog sofisticiranog sistema i to na okolnost da padne u ruske ruke, i na drugu okolnost da ne bude uništen od strane ruskih sofisticiranih raketa, a što smo videli da je Rusija i dalje u poziciji da vrši precizne raketne udare po dubini ukrajinske teritorije, kaže Obradović.

I Poljska želi MLRS

500 sistema za 80 baterija

Jedna od zainteresovanih članica NATO za kupovinu ovog raketnog sistema koje pored SAD i Velike Britanije imaju i evropske zmlje poput Grčke, Finske, Nemačke, Holandije, Italije, Francuske je i Poljska koja je u Vašington poslala pismo o namerama da nabavi 500 raketnih sistema MLRS ili HIMARS za 80 raketnih baterija u jeku rata u susednoj Ukrajini. SAD će najverovatnije pozitivno dogovoriti na ovaj Poljski zahtev

HIMARS

Potreba za brzim transportom naterala je konstruktore da razviju lakšu varijantu ovog raketnog sistema pod nazivom HIMARS montiranog na platformu kamiona 6x6 mase do 11 tona. Ovaj sistem ima opciju lansiranja jednog kontejnera za lake rakete i jednu tešku raktu ATACMS. Kasnije je spektar postao identičan kao kod guesničara. Posada je tročlana, a yahvaljujući SUV i visokom stepenu automatizacije ovim sistemom mogu da upravljaju dva operatera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading