RUSKI DIPLOMATA OTKRIO DETALJE O OSTAVCI "Mislim da me već smatraju izdajnikom"
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U razgovoru sa urednikom "BBC" Stivom Rozenbergom Bondarev je objasnio zbog čega je podneo ostavku i izjasnio se protiv ruskog državnog vrha.

"Razlog je taj što se snažno ne slažem i ne odobravam ono što moja vlada radi od februara i ne želim više da budem povezan sa tim. Ne vidim nikakvu alternativu (ovoj odluci)", rekao je visoki ruski diplomata i naglasio da je dilema bila samo u vezi s tim kad će učiniti ovo što je učinio, a ne da li će to učiniti.

Uprkos tome što je šokiran ruskom invazijom, on je rekao da ne veruje da njegova osećanja deli veliki broj njegovih kolega u ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije.

"Kada radite u ministarstvu, radite u hijerarhiji, tako da morate poslušati ono što vam kaže pretpostavljeni. Dugi niz godina svaki kritički pristup je uglavnom poništen u ministarstvu", rekao je Bondarev.

UDARNO! VISOKI RUSKI DIPLOMATA NAPUŠTA UN U pismu ostavke krivi politički vrh za "zločine protiv naroda"


Iako smatra da njegova odluka o ostavci verovatno neće promeniti stvari, ruski diplomata je uveren da je "to možda jedna mala cigla u većem zidu koji bi na kraju mogao biti sagrađen".

U otvorenom pismu ostavke Bondarev je ocenio da je invazija na Ukrajinu ne samo zločin protiv naroda Ukrajine, već možda i "najteži zločin protiv naroda Rusije", ocenivši da je slovo Z koje ističu ruske snage precrtalo sve nade i izglede za prosperitetno i slobodno društvo u Rusiji, preneo je američki portal Dejli Bist.

Boris Bondarev, koji je radio u ruskom ministarstvu spoljnih poslova od 2002. godine, prvo u Moskvi, a zatim u Ženevi, ocenio je da je "nivo laži i neprofesionalnosti u radu ministarstva spoljnih poslova Rusije sve vreme u porastu".
RUSKI DIPLOMATA OTKRIO DETALJE O OSTAVCI

Alo

 

"Sve se svodi na ratna huškanja, laži i mržnju i služi interesima nekolicine, vrlo malom broju ljudi, čime se doprinosi daljoj izolaciji i degradaciji moje zemlje. Rusija više nema saveznike i nikoga za to ne može da krivi osim svoju nepromišljenu politiku", napisao je u ostavci.

Bondarev tvrdi da su rat osmislili ljudi koji su spremni da žrtvuju što više ruskih i ukrajinskih života da bi "zauvek ostali na vlasti, živeli u pompeznim i neukusnim palatama, plovili na jahtama koje se po tonaži i ceni mogu uporediti sa celom ruskom mornaricom, uživajući u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti."

Upitan da li veruje da će ga u Rusiji smatrati izdajnikom, Bondarev je odgovorio: "Mislim da me već smatraju izdajnikom".

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na OVOM LINKU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading