ZEMLJE "VELIKE SEDMORKE" SKINULE RUKAVICE Otvoreno priznale da spremaju udar na Rusiju
Alo! Ilustracija

„Mnogi, uključujući i mene, smatraju tu varijantu privlačnom sa opšteekonomske tačke gledišta, ali bi pokretanje takvog mehanizma predstavljalo složen zadatak, sva ta pitanja još nisu razrađena“, rekla je ona tokom razgovora u Bonu.

Kako navodi agencija, akcije takvog kartela bi mogle da umanje prihode Moskve.

Izvor navodi da će lideri EU, koji će se krajem maja okupiti u Briselu kako bi razmatrali situaciju u Ukrajini, takođe podržati ograničenje cena ruske nafte. Drugi izvor je izjavio da je realizacija plana za uspostavljanje ograničenih cena još daleko od primene.

Ranije je niz zapadnih zemalja uveo nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Zemlje Evropske unije ozbiljno razmatraju mogućnost odustajanja od ruskog gasa i nafte.

Šesti paket evropskih sankcija predviđa uvođenje naftnog embarga, ali brojne zemlje Evropske unije, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 4. maja najavila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji obuhvata i odloženi embargo na isporuke ruske nafte.

Evropska komisija se zalaže za to da se u roku od šest meseci uvede zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije u EU, da se tokom sledeće godine uvede i zabrana na uvoz naftnih derivata i predložila da se Mađarskoj i Slovačkoj dozvoli da kupuju rusku naftu do kraja 2024. godine.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

Komentari (1)

Loading
SPREMNI

20.05.2022 17:52

Da se odreknu svega Ruskog. Sve kada sabere Moskva zna da vas nema ni 1 milijardu, a glavni kupci Kina, Indija 3 milijarde, ostale ni ne racunam. Radite u korist svoje stete. Saka jada u odnosu na ostatak sveta.