NEOČEKIVANA PONUDA UN STIGLA RUSIJI Ublažićemo sankcije ako uradite ovo
Foto: Kremlin.ru

Prema podacima lista, Gutereš traži od Moskve da dozvoli isporuke ukrajinske pšenice u zamenu za mere koje bi olakšale izvoz kalijumovih đubriva iz Rusije i Belorusije.

Na pregovore je pozvana i Turska. Ankara je navela da je spremna da učestvuje u mogućem sporazumu, kao i da se bavi deminiranjem Crnog mora i regulisanjem saobraćaja.

Ujedinjene nacije su nekoliko puta izražavale zabrinutost da bi ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini mogla da dovede do prehrambene krize, pa čak i gladi u brojnim zemljama. Kako je ranije rekao Gutereš, problem gladi u svetu se može rešiti samo povratkom Rusije i Ukrajine na svetsko tržište.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Nakon čega su usledile i najoštrije do sada sankcije Zapada protiv Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Najnovije vesti o ukrajinskom sukobu pratite na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading