REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/ilustracija

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Ubrzo je počela specijalna vojna operacija i Rusija je napala Ukrajinu.

Nakon skoro mesec i po dana rata, ukrajinska vojska pružila je jak otpor i ruske snage bile su prinuđene na povlačenje sa severa i severoistoka Ukrajine, pa je front prema Kijevu zatvoren, a ruska vojska povukla se iz Sumija.

Rusi su pregrupisali svoje snage i usmerili većinu svojih dejstava na jug i jugoistok Ukrajine kako bi se dalje nastavio prodor na zapad iz DNR i LNR i kako bi Mariupolj bio stavljen pod punu kontrolu.

Veliki podršku Ukrajini u vidu logistike, naoružanja i propagande svesrdno su pružile zemlje NATO pakta, SAD i vodeće članice EU.

Rezime 82. dana:

Ukrajinske vlasti saopštile su da su pokrenule ofanzivu kod Izjuma, na istoku zemlje, a da su se ruske snage povukle iz oblasti kod Harkova i da se ljudi vraćaju u grad.

Rusija je upozorila da bi ulazak Finske u NATO bio greška koja ne može da ostane bez reakcije i političkih posledica.

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je u telefonskom razgovoru finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Uživo:


Rat prelazi u produženu fazu – Ministarstvo odbrane Ukrajine Rusija se na mnogo načina sprema za dugoročnu vojnu operaciju

22.54 - Ovo mišljenje je izneo ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov u obraćanju Savetu za spoljne poslove EU i generalnom sekretaru NATO-a.

 

Vladimir Zelenski nastupio je uživo na ceremoniji otvaranja 75. Kanskog filmskog festivala

22.31 - Zelenski: "Pobedićemo u ovom ratu. Siguran sam da će diktator izgubiti."

Amerikanci šalju pripadnike ISIS u Ukrajinu?

22.20 - Istražni komitet Rusije zatražiće od Spoljne obaveštajne službe informacije o umešanosti američkih specijalnih službi da učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini kao plaćenici terorista terorističke grupe Islamska država (ISIS) zabranjene u Ruskoj Federaciji, prema Telegram kanalu odeljenja.

-Predsedavajući Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je istražiteljima da zatraže podatke od Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije o akcijama Sjedinjenih Država koje regrutuju pripadnike međunarodnih terorističkih organizacija kao plaćenike za učešće u neprijateljstvima, u Ukrajini, uključujući i grupu Islamska država zabranjenu u Ruskoj Federaciji (ISIS), kaže se u poruci.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Poraz kod Zmijskog ostrva boli Kijev

22.14 - Glavna obaveštajna uprava Ukrajine preuzela je kontrolu nad praćenjem situacije na ostrvu Zmejni.

Zbog neuspešnog pokušaja zauzimanja važne strateške pozicije i značajnih gubitaka, nekoliko službenika odeljenja za operativno planiranje GUR-a stiglo je u Odesu da analizira i proceni situaciju.

Ponovo raketirana Jasinovataja

22.11- U 21.55 ukrajinski vojnici ponovo su pucali na Jasinovataju u DNR, iz BM-21 Grad je ispaljeno 20 raketa, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).


Raketirana Jasinovataja

22.03 - U 21.48 ukrajinski vojnici ispalili su 15 raketa iz BM-21 „Grad“ na Jasinovataju u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Kolera u Mariupolju?

22.01 - Menadžerka Svetske zdravstvene organizacije za incidente u Ukrajini Dorit Nican rekla je danas da se SZO priprema za potencijalno izbijanje kolere u Mariupolju, gde su oštećeni mnogi infrastrukturni objekti.

''Mnoge cevi su oštećene, a dobijamo informacije sa terena da su na ulicama bare i da su pomešane kanalizacija i voda za piće“, rekla je Nican, prenosi Ukrinform.

Prema njenim rečima, SZO to ocenjuje kao ogromnu pretnju od pojave mnogih infekcija, uključujući koleru.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

EPA/SALVATORE DI NOLFI

 

SAD planira blokadu za Rusiju

21.55 - Bloomberg piše da se američka vlada sprema da blokira Rusiji mogućnost otplate duga američkim vlasnicima obveznica, što bi Rusiju dovelo bliže bankrotu.


Ranije je, početkom aprila, američka vlada zabranila Rusiji korištenje novca koji se nalazi u američkim bankama.

Ukrajinci pripremaju novi Marijupolj i Azovstalj

21.35 - Ruski mediji tvrde da se ubrzane pripreme vrše u tunelima ispod ova dva grada

Ukrajinske vlasti očekuju napad na Nikolajev i Odesu, u vezi sa kojim su razmišljali o ponavljanju mariupoljskog scenarija sa stvaranjem utvrđenih područja poput Azovstalja. Međutim, ovo možda neće uspeti, prenose mediji.

Ukrajinci napravili uporište u soliteru

21.20- Militanti ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Donbas“ stvorili su svoje uporište u stambenoj zgradi u Slavjansku u DNR, tamo postavili teško naoružanje, dok evakuacija civila iz zgrade nije izvršena, rekao je šef međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor – načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

-Oružane formacije bataljona "Donbas" u stambenoj zgradi broj 10 duž Ulice generala Lozanoviča u Slavjansku, Donjecka Narodna Republika, opremile su uporište, postavile teško naoružanje i skladište municije. Istovremeno, civili nisu evakuisani iz zgrade, rekao je Mizincev na brifingu u utorak.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

Ruska ofanziva ne staje, očekuje se proboj kod Severodonjecka

21.10 - Ruska vojska ide na proboj u rejon Popasne i kod Severodonjecka, saopštio je gubernator (Ukrajinski) Luganske oblasti.

Region Severodonjecka, zajednica Gorskaja i autoput Lisičansk-Bahmut su pod stalnim napadima, rekao je Gajdan.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube

 

Školjnikov: Opasnost od revolucije u Rusiji postoji, ali samo pod jednim uslovom

21.00 - Geostrateg Andrej Školjnikov je rekao da opasnost od revolucije u Rusiji postoji, ali samo pod jednim uslovom: ako izdajnici, koji će bi istovremeno bili spremni da otvoreno izjasne svoj stav, budu prisutni u redovima specijalnih službi

Oglasio se Medvedev

21.57 - Rusija neće dopustiti izbijanje Trećeg svetskog rata, ali je u slučaju napada u stanju istog trena odgovoriti kao izrazito snažno, rekao je zamenik predsednika Veća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu nakon posete nuklearnom centru u Sarovu.

Predali se?

21.55 - Pripadnici ekstremističke ukrajinske jedinice Azov koji su bili opkoljeni i blokirani u fabrici Azovstalj u Mariupolju, predali su se bezuslovno, izjavio je danas Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog isalanika Rusije pri UN.

Ruski diplomata je na svom Tviter nalogu komentarisao izveštaj "Njujork tajmsa", koji je objavio da je Ukrajina proglasila kraj svoje borbene misije u Mariupolju pa su ekstremisti evakuisani, a neprijateljstva u Azovbstalju okončana, prenosi TASS.


Rusija koristi civilni aerodrom u Belgorodu za smeštaj vojne opreme i aviona

20.51 - Rusija koristi civilni aerodrom u Belgorodu za smeštaj vojne opreme i aviona

Na aerodromu se nalaze:

8 helikoptera

Automobili i šatori u kojima može biti prisutno osoblje ili se može skladištiti municija ili gorivo

 


Snimak izlaska i predaje iz fabrike Azovstal u Mariupolju


20.47 - Snimak izlaska i predaje militanata Azova i Oružanih snaga Ukrajine iz fabrike Azovstal u Mariupolju

 

 

Granatirano naselje u Kurskoj oblasti Rusije

20.34 - U Kurskoj oblasti je sa teritorije Ukrajine gađan granični punkt u Tetkinu. Bez žrtava. Ovo je saopštio guverner Roman Starovoit.

Tor-M2

20.15 - Snimak borbenog rada ruskih protivvazdušnih raketnih sistema Tor-M2 tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini

 

 

Granatirana dva naselja u Donjeckoj

20.05 - Ukrajinske trupe granatirale su dva naselja u DNR za osam minuta, ispalivši 10 mina kalibra 82 mm i 10 raketa iz VBR Grad, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

Francuska povećava isporuke oružja Kijevu

19.55 - Francuski predsednik Emanuel Makron je u razgovoru sa Vladimirom Zelenskim rekao da će Francuska nastaviti i povećati isporuke naoružanja Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je ponovo potvrdio svoju punu rešenost da odgovori na sve zahteve Ukrajine za podršku, posebno u pogledu odbrane, goriva, humanitarne pomoći, ekonomske i finansijske podrške i borbe protiv nekažnjivosti.

Ponovo je potvrdio da je snabdevanje oružjem Francuska će se nastaviti i razvijati u narednim danima i nedeljama, kao i snabdevanje humanitarnom opremom, navodi se u saopštenju na sajtu Jelisejske palate.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

EPA GONZALO FUENTES / POOL

 

Rusi će ispitati tvrdnje britanskog plaćenika o Buči

19.40 - Istražni komitet Rusije, u okviru istrage o provokaciji koju je Kijev organizovao u Buči, ispitaće svedočenje britanskog plaćenika koji se predao, navodi Telegram kanal ruskog istražnog komiteta.

-Istražitelji Istražnog komiteta će proučiti svedočenje britanskog plaćenika koji se predao u okviru istrage o provokaciji Kijeva u Buči, navodi se u izveštaju.

Granatirana Belgorodska oblast u Rusiji

19.23 - Ukrajinske snage pucale su na selo na teritoriji Belgorodske oblasti (Rusija), jedna osoba je povređena a ima i materijalne štete, saopštio je gubernator oblasti.

Uništeno više od 900 dronova

19.21 - Ukupno, od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 168 aviona, 125 helikoptera, 912 bespilotnih letelica, 309 protivvazdušnih raketnih sistema, 3.134 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 385 višecevnih raketnih bacača, 1.542 komada poljske artiljerije i minobacača, kao i 2.983 jedinice specijalnih vojnih vozila.

UKRAJINSKI VOJNICI PREŠLI NA STRANU DNR: U borbama izbačeno iz stroja 29 pripadnika VSU, više komada tehnike

19.19. - Petnaest ukrajinskih vojnika dobrovoljno je položilo oružje i prešlo na stranu DNR, saopštila je Narodna milicija republike.

- Pet vojnika 25. vazdušno-desantne brigade i deset vojnika 54. mehanizovane brigade dobrovoljno su položili oružje i prešli na stranu Donjecke Narodne Republike, navodi se u poruci na Telegramu.

Ukrajinci ispalili 160 granata na naselja u Donjecku

19.10 - Ukrajinske snage ispalile su danas više od 160 granata i mina na osam naselja republike, uključujući i iz „Grada“, tokom granatiranja jedan civil je ranjen, dodaje se u saopštenju.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

AP Photo/Rodrigo Abd

 

Zelenski pričao sa Makronom

19.08

 

 

Rusija zahteva

19.04 - Rusija je zatražila od svog Vrhovnog suda da ukrajinski puk Azov proglasi terorističkom organizacijom.

"Sudski postupak proglašenja ukrajinske paravojne nacionalističke organizacije Azov (drugi nazivi: bataljon Azov, puk Azov) terorističkom organizacijom i zabrane delovanja Azova na teritoriju Ruske Federacije zakazan je za suđenje 26. maja”, objavilo je rusko Ministarstvo pravosuđa, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Kratak rezime dejstava na frontu u Donbasu

19.00 - Bitka za oblast Luganska: jedinice Narodne milicije Luganske probijaju se južno od Lisičanska.

Izjumski front: Ruske trupe i Narodna milicija Donjeck i Lugansk napreduju ka strateškom selu Barvenkovo.

Borbe kod Donjecka: Narodna milicija Donjeck juriša na Avdejevku.

Bitka za Orehovo

18.50 - Ofanziva se nastavlja - ​​Orehovo oslobađaju trupe LNR i Rusije, Oružane snage Ukrajine su poražene.

Nakon zauzimanja Popasne, nastavljaju se žestoke borbe u blizini jednog od najmoćnijih utvrđenih područja Oružanih snaga Ukrajine – Zolota.

Na ovom sektoru fronta sada je oslobođeno još jedno naselje, područje je zatrpano pokvarenom opremom Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Kijev zna koliko je vojnika ostalo u Azovstalju

18.30 - Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar izjavila je danas da Kijev zna koliko je vojnika ostalo zarobljeno u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju, ali je odbila da iznese više detalja o tome, jer su, kaže, takve informacije osetljive, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukrajinci ispalili Točku-U na Soledar

18.19 - Stanovnici Soledara optužili Oružane snage Ukrajine za raketni napad na fabriku KNAUF.

Na snimku se vidi deo Točka-U, zastarele taktičke rakete Oružanih snaga Ukrajine, kojom već dugi niz godina gađaju Donbas. Rusija već dugo koristi savremeni Iskander OTRK.

 

 

Pogođen i onesposebljen ključni most

18.15 - Operativna komanda „Jug” saopštila je da je usled petog pogotka raketom kalibar mosta u Zatoki, most ozbiljno oštećen i onesposobljen, a radovi na sanaciji će potrajati.

Sud uskoro odlučuje

18.10 - Vrhovni sud Rusije će krajem maja razmatrati tužbu Generalnog tužilaštva koje traži da se ukrajinski paravojni nacionalistički puk "Azov" označi kao teroristicka organizacija, navodi se na sajtu Ministarstva pravde.

Vrhovni sud će takođe razmotriti i zabranu delovanja puka "Azov" u Rusiji, prenosi Interfaks Rusija.

Sedam autobusa sa vojnicima Ukrajine napustilo Azovstalj

18.06 - Najmanje sedam autobusa sa ukrajinskim borcima, koji su se predali, napustilo je danas čeličanu Azovstalj, u pratnji proruskih oružanih snaga, javlja Rojters pozivajući se na očevice.

Neki od njih izgledaju kao da nisu ranjeni, dodaje Rojtersov očevidac.

Petrušev: Zapad gura Kijev ka nasilju velikih razmera

18.01 - Zapad gura Kijev ka nasilju velikih razmera u istočnoj Ukrajini, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Prema njegovim rečima, "Zapad jača podršku Kijevu, gurajući ga ka nasilnim akcijama velikih razmera na istoku Ukrajine", prenosi TAS.

Patrušev tvrdi da Zapad nastoji "da stvori uslove za nametanje kontrolisanog režima u Rusiji, kao što je to praktikovano u nizu zemalja".

 

 

Ukrajinske snage i strani dobrovoljci pod udarom salve

17.51

 

 

Deca Luganske Narodne Republike pozdravljaju ruske vojnike koji učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini

17.41 - Nakon osmogodišnjeg Aljoše iz Belgorodske oblasti, koji svakog dana istrčava na put da pozdravi rusku vojsku u prolazu, i druga deca pokazuju svoju ljubav.

 

 

ISTRAŽUJU SE POTENCIJALNI RATNI ZLOČINI Međunarodni krivični sud poslao 42 službenika u Ukrajinu

17.31 - Međunarodni krivični sud (MKS) poslao je 42 službenika u Ukrajinu kako bi istražili navode o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u toj zemlji, izjavio je danas glavni tužilac Karim Kan.

"Ovo je najveća misija stručnjaka moje kancelarije od njenog osnivanja", rekao je Kan, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da osoblje uključuje istražitelje, stručnjake forenzike i pomoćno osoblje.

Oslobođeni položaji u oblasti Avdijevke

17.20 - Republikanska vojna Narodna Milicija DPR pokazala je oslobođene položaje u oblasti Avdijevke

 

 

Ruski vojnici u Zaporožju blokirali su pokušaj kontranapada ukrajinskih oružanih formacija

17.05 - Dva ukrajinska mehanizovana bataljona sa tenkovima i IFV-ima pokušala su da napadnu jedinice Oružanih snaga Rusije u blizini Višnjeva, region Zaporožja

 

 

 

KOJE ORUŽJE KORISTI MOSKVA U UKRAJINI Evo kako izgleda upotreba ruskih dronova u ratu

16.54 - Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da dron "Orlan-10" može da nosi eksplozivne fragmentacione granate i objavilo video na kom se vidi kakvo je dejstvo ovog drona.

 

 

Dva ukrajinska mehanizovana bataljona na tenkovima i borbenim vozilima pešadije su krenula u napad, koji je odbijen

16.30 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je fotografiju na kojoj se vidi kako ruska vojska zaustavlja pokušaj ukrajinskog kontranapada u pravcu Zaporožja kod Višjeva.

 

 

Uključivanje iz kolone na Azovstalu

16.18 - Uključivanje iz kolone na Azovstalu. Na niskom startu pod zarobljenim neonacistima i ko.

Oni dežuraju danonoćno.

 

16.000 ukrajinskih militanata upalo je u „kotao“ kod Severodonjecka i Lisičanska

16.06 - Do 16.000 ukrajinskih militanata upalo je u „kotao“ kod Severodonjecka i Lisičanska, rekao pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Luganske oblasti

Sirene za vazdušnu opasnost

15.39 - Sirene za vazdušnu opasnost u Poltavskoj, Zaporožskoj, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj i Luganskoj oblasti

 

Ruševina petospratnice u Bahmutu


15.56 - Petospratnica u Bahmutu posle raketnog udara

 

 

Masivni dimni stub posle eksplozije u Donjecku


15.36 - Čini se da video koji se pojavljuje na društvenim mrežama pokazuje eksploziju u blizini Soledara u DNR.

Na snimku se vidi jak crni dim u okolini. Prema preliminarnim izveštajima, eksplozija je mogla biti posledica granatiranja lokalnih ukrajinskih položaja.

 

 

Putin: Događaji u Ukrajini rezultat loše politike Zapada

15.29 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su najnoviji događaji u Ukrajini povezani sa loše osmišljenom politikom Zapada.

- Sve što se sada dešava, uključujući na naše veliko žaljenje i Ukrajinu, povezano je sa loše osmišljenom politikom takozvanog kolektivnog Zapada - poručio je ruski lider na skupu o situaciji u naftnom sektoru, prenosi agencija TASS.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Rusije

 

Iznošenje ranjenika iz Azovstala

15.25 - Potpuna kontrola nad lukom Mariupolj i Azovskim morem

 

 

Finska odlučila – pristupa NATO-u

15.16 - Finski parlament glasao je za ulazak zemlje u NATO.

188 od 200 poslanika u parlamentu prilikom glasanja podržalo je odluku o pristupanju Alijansi. Ovim je Helsinki okončao višedecenijsku politiku neutralnosti tokom koje je Finska tokom Hladnog rata imala prijateljske političke i ekonomske odnose i sa zapadnim i sa istočnim blokom.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

Alo

 

Lavrov: EU se postepeno spaja sa NATO i to ne krije

14.42 - Nakon što je Olaf Šolc došao na vlast Berlin je izgubio sve znake svoje nezavisnosti, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 

Rusija odgovorila: Preduzećemo mere

14.19

 

 

U Donjeckoj oblasti došlo je do jake eksplozije

14.00

 

 

Nemica uverena da će Finska i Švedska brzo ući u NATO

13.42 - Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izrazila je danas uverenje da će Finska i Švedska brzo pristupiti NATO uprkos protivljenju koje je izrazio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Zoran Žestić

 

Iznošenje ranjenika iz Azovstala

13.16

 

 

"Nacistički zločinci ne podležu razmeni"

12.42Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da nacističke zločince ne treba razmenjivati.

"Oluja i trenutak istine"; "Putin zna"

12.26 - Portparol Kremlja opisao situaciju u kojoj se Rusija nalazi kao "oluju i trenutak istine", dodajući da predsednik Vladimir Putin zna kuda vodi državu.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Azovci se predali - Rusi objavili snimke

12.09 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u utorak snimak predaje ukrajinskih vojnika i militanata nacionalističkog bataljona Azov, blokiranog u fabrici Azovstalj u Mariupolju.

 

 

 

Zapad je odlučio da "pomeri gol usred fudbalske utakmice"

11.42 - NATO, predvođen Sjedinjenim Državama, koji su potčinile ceo Zapad, grubo je prekršio svoje obaveze da ne jača "svoju bezbednost" na račun drugih, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govoreći na federalnom obrazovnom maratonu „Novi horizonti“, javljaju RIA Novosti.

Moskva: Uništili smo isporuke oružja iz SAD i iz Evrope

11.18Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njihovi projektili u zapadnom regionu Ukrajine, Lavovu, uništili isporuku oružja iz SAD i iz Evrope.

Teške borbe na terenu

10.50

 

 

Posle evakuacije Mariupolj kontrolišu Rusi

10.34 - Ukrajinska vojska objavila je juče da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog poslednjeg uporišta u Mariupolju, prepuštajući kontrolu grada Rusiji.

Švedska potpisala zahtev za članstvo u NATO

10.19 - Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde potpisala je aplikaciju za ulazak zemlje u NATO.

REZIME 83. DANA RATA Kolera u Mariupolju? Probijen front kod Popasne, zauzeto Orehovo (FOTO/VIDEO)

Public

 

Ukrajina kaže da ima mnogo žrtava u ruskim raketnim udarima severno od Kijeva

09.55 - Ukrajinske vlasti saopštile su u utorak da je ima dosta žrtava u ruskim raketnim udarima daleko od linija fronta, ali da su ruski napori da napreduje odbijeni.

U Černigovskoj oblasti severno od Kijeva, Vjačeslav Čaus, načelnik vojne administracije, rekao je da su Rusi jutros ispalili projektile na selo Desna.

Posledice granatiranja sela Aleksejevka

09.36

 

 

Britanski izveštaj sa ratišta od jutros

09.16

 

 

Ukrajina granatirala rusko selo

08.55 - Tri kuće, škola oštećena nakon što je Ukrajina granatirala rusko pogranično selo

Ukrajinski militanti nastavljaju da se povlače

08.33

 

 

Donbas

08.12

 

 

Ukrajinski ratni balans

07.49

 

 

Gađani vojni objekti u Lavovu

07.21

 

 

Kijev: Evakuisani ranjeni vojnici iz čeličane Azovstal

07.05 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su 53 teško ranjena vojnika prebačena u medicinski objekat u Novoazovsku, a da je 211 boraca humanitarnim koridorom evakuisano u Jelenovku.

Ukrajina: Razmenićemo borce iz Mariupolja za zarobljene Ruse

07.00 - Zamenica ukrajinskog ministra obrane, Hana Maljar, rekla je da će 264 ranjena ukrajinska borca koja su spasena iz čeličane Azovstal u Mariupolju biti razmenjena za zarobljene ruske vojnike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading