PUTINOV ŠAH-MAT NA DELU Ruski prihodi od nafte rastu uprkos sankcijama
foto: pinterest.com

Ruski prihodi od izvoza nafte skočili su za oko 50 odsto od početka 2022. godine, prenosi Blumberg, pozivajući se na podatke Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Prema mesečnom tržišnom izveštaju agencije, Moskva je ove godine zarađivala oko 20 milijardi dolara svakog meseca od prodaje sirove nafte i proizvoda vezanih za naftu. Rast zarade je usledio uprkos sankcijama Zapada zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Kao deo embarga, SAD su zabranile sav uvoz ruske nafte, EU i Velika Britanija najavile su planove da ukinu sve kupovine ruske nafte do kraja godine, a međunarodni naftni giganti kao što su "Šel" i "TotalEnerdžiz" obećali su da će prestati da kupuju naftu od zemlja.

Međutim, prema IEA, ruske isporuke su samo porasle – za oko 620.000 barela dnevno u poređenju sa martom na 8,1 milion u aprilu, vraćajući se na prosek pre ukrajinske krize i sankcija koje su usledile.

Zbog povećane potražnje, više pošiljki je bilo usmereno ka Aziji, pri čemu su Kina i Indija zahtevale zalihe koje su ranije bile namenjene da idu negde drugde, navodi agencija. Pored toga, EU je, uprkos svom stavu, do sada ostala najveće tržište za rusko gorivo sa 43 odsto izvoza nafte u blok u aprilu, saopštila je IEA.

Prema agenciji, globalna energetska tržišta, koja su već zategnuta zbog neizvesnosti u vezi sa ruskom sirovom naftom, mogla bi da naiđu na dodatne prepreke, sa kombinacijom evropskog embarga na rusku naftu i oporavka potražnje iz Kine pošto se ukidaju blokade zbog Kovid-19.

Agencija procenjuje da bi globalne zalihe, koje su prošlog meseca već bile smanjene za oko milion barela dnevno, mogle izgubiti tri puta više u drugoj polovini godine.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading