PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!
Foto: Alo.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti danas od 18 časova, u Palati Srbija.

Kako je rekao, vreme je za građane da čuju informacije o svemu što se do sada dogodilo i o tome na koji način bi trebalo da se postavimo u budućnosti.

Pogledajte prenos iz Palate Srbija:

"U prethodnih 10 godina suočili smo se sa brojnim krizama. Bili smo suočeni sa katastrofalnom krizom. U budžetu smo imali manje od 60 miliona evra, morali smo da uvedemo mere fiskalne konsolidacije, teška migrantska kriza, poplave koje su bile katastrofalne. Bili smo suočeni sa korona virusom i dve godine kasnije i dalje imamo probleme sa tom opakom bolešću.

Prisustvujemo nečemu što zovu Trećim svetskim ratom, ne lokalnom sukobu kako žele da ga predstave."

Predsednik Vučić je rekao da je svoje obraćanje podelio u 10 tačaka i da će govoriti kao predsednik Republike, ne kao političar.

Put Srbije

"Tačka 1 je put Srbije. Prvi put imamo jasnu većinu građana Srbije koji su protiv ulaska u EU, prema istraživanju "Ipsosa", 44 odsto, dok 35 odsto podržava ulazak. Nije naš posao da podilazimo javnom mnjenju ali smo tu da saslušamo građane. Srbija ostaje na evropskom putu", naglasio je predsednik Vučić.

"Moja je poruka je da će Srbija biti snažnija na evropskom putu, uprkos brojevima. Najviše investicija dolazi iz EU. U svemu ovome razumem zašto je deo ljudi ljut, zato što EU doživljavaju kao nekoga ko svakoga dana vrši pritisak po pitanju KiM i sankcija, pa ne vidimo šta su racionalni argumenti i šta radimo zajedno sa EU", rekao je predsednik.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!

Foto: Alo.rs

 

"Suočavamo se neretko sa stvarima koje nisu pravedne, zato želim da ukažem građanima, da to što je pravedno je važno, ali u međunarodnim odnosima ne postoji ljubav, pravda još manje. Moramo da vodimo računa o našoj budućnosti. Nastavićemo reforme", poručio je Vučić.

Pitanje Kim

"Obavili smo važne razgovore u prethodnom periodu sa predstavnicima Međunarodne zajednice, obavili smo pokušaje razgovora sa predstavnicima Prištine. Od kada je na vlasti Aljbin Kurti, imamo za 50 posto povećan brpoj međunarodnih incidenata i 50 odsto povećan broj napada na građane Srbije. Na to niko ne odgovara.

Suočavamo se sa rušenjem norme javnog prava, brisanjem rezolucije 1244, licemernim odzivom dela sveta koji se poziva na povelju UN a istovremeno ne poštuje rezoluciju 1244.

Dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji. Pokušaj u Berlinu je bio samo pokušaj jer gospoda iz Prištine su do besmisla doveli svaki dijalog.

Pitali su zašto piše Beograd i Priština, a ne obrnuto. Tražili su da izbacim neku rečenicu, izbacio sam je. Svakako nisu hteli dogovor. Oni su tražili da izbrišemo da se Vučić zalaže za mir, pošto je on "mali Putin". Samo da imate u vidu s kim imamo posla, mnogi bi da glume regionalnog Zelenskog i žrtve, a da im niko ništa ne radi. U svetskim medijima ste imali prilike da čitate kako Srbija želi da se vojno obračuna sa pro-zapadnim narodima, i naravno da je reč o brutalnim lažima, ali to je situacija sa kojom se suočavamo", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je skrenuo pažnju na promenjenu situaciju na lošije nakon izjave predsednika Putina, ne jer je imao nameru da ošteti Srbiju, već zato što je pitanje Kosova stavio u podršku Rusiji", istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je zatim citirao pismo Vladimira Putina genseku UN Antoniju Guterešu.

"Gutereš je rekao da UN nisu priznale Kosovo, ali je Putin rekao da Međunarodni sud jeste", citirao je Vučić.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!

Foto: Alo.rs

 

Zatim je nastavio:

"Vladimir Vladimirovič se pozvao zato što je želeo da zaštiti ruske interese. Našao je političko pravni osnov za upad u Ukrajinu i pravno-olitičkim presedanima koje su već počinile zapadne zemlje na teritoriji tadašnje SRJ. 8. oktobra 2008. godine Generalna Skupština UN na predlog Srbije usvojila je rezoluciju kojom je od Međunarodnog suda pravde zatražila savetodavno mišljenje: da li je jednostrana deklaracija nezavisnosti nije protivna međunarodnom pravu.

Sud je bio stava da jednostrana deklaracija nezavisnosti nije protivna međunarodnom pravu. Deset prema četiri su glasali da nije protivna. To je odluka na koju se pozivaju Putin, Kurti, i mnogi drugi - pozivali su se do juče.

"Trebalo je postaviti pitanje da li je jednostranim proglašenjem, Kosovo postalo nezavisna država, tada bi odgovor bio drugačiji. Sami smo doprineli svojoj propasti, svom problemu. Ali šta se sada događa. Zbog svetskog sukoba, događa se da šta god govorili na Zapadu, oni znaju da ta tvrdnja o pravnom presedanu nije naivna", ocenio je Vučić.

"Danas se događa, šta god govorili na Zapadu, oni znaju da Putin braneći svoje poteze, povukao je argument koji nije lagan. Bez obzira što će na Zapadu reći da nije isto, a i mi ćemo reći da nije isto".

"Ma koliko na Zapadu govorili da je ovde bila prevencija genocida, i Putin kaže isto".

"Svi evropski lideri su mi rekli da je Putin insistirao na slučaju Kosova. To ne znači da će Rusija da prizna Kosovo, ali ćemo biti pod velikim pritiskom.

Pritisci će biti mnogo veći i to postaje nesnosno, dodao je Vučić.

Drugi problem je taj da se igramo gluvih telefona, rekao je Vučić i pokazao Briselski sporazum u kome stoji da mora da se formira ZSO, što Priština odbija.

"Ma koliko na Zapadu govorili da je ovde bila prevencija genocida, i Putin kaže isto".

"Svi evropski lideri su mi rekli da je Putin insistirao na slučaju Kosova. To ne znači da će Rusija da prizna Kosovo, ali ćemo biti pod velikim pritiskom".

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!

Foto: Alo.rs

 

"Tu je i pitanje ulaska u međunarodne institucije tzv. Kosova. Nemačka je podržala njihovo nastojanje za ulazak u Savet Evrope, a oni  su naš najvažniji partner. Mi ne možemo sebi da pucamo u nogu i govorimo o tome šta će biti. Mislim da treba postupiti racionalno, ali ćemo odgovoriti na to prvog dana sa zvaničnom potvrdom da su prekršili Vašingtonski sporazum. 

Kažete da više ne važi? Tog dana ćemo vam pokazati šta je odgovor nezavisne Republike Srbije, a zatim kreće dalji rad na poništavanju kosovske "nezavisnosti". Neka to imaju u vidu jer imaju velike sile kao svoje zaštitnike. Ma koliko da smo mali, naš odgovor biće mnogo snažniji nego što misle i neće se ticati oružja niti saopštenja već snažne diplomatske ofanzive i mi ćemo pokazati zube. Tiče se politike, diplomatije i ničeg drugog" - decidan je Vučić.

Situacija sa energentima

"Mi se suočavamo s velikom kriziom energenata u svetu. Orban je sankcije za rusku naftu nazvao bacanjem atomske bombe", istakao je on.

"Suočavamo se sa velikom krizom energenata u Evropi i svetu. Mi imamo određene količine nafte, oko 800.000 tona na godišnjem nivou, eksploataciono pravo pripada NIS", objasnio je Vučić.

"Tražio sam od Gasproma da spuste cene nafte i naftnih derivata, zato što su oni išli od cene koja je na međunarodnom tržištu. Sad sam ih zamolio da uzmu u obzir da je 20 odsto nafte koju koriste nafta iz Srbije i da bi bilo fer da spuste cenu. Ne koristim to kao dovoljan razlog da bih spustio cenu, već se držimo svoga i svoje politike. Razlog je racionalan ako uzmete 800.000 tona iz Srbije izvede se računica koja ide u našu korist", kaže predsednik.

"Mi smo izgubili u martu 36 miliona evra od akciza, dali smo građanima da kupuju skupu, ali ne preskupu naftu u odnosu na svetske cene, a neki su prijavili profit od 80 miliona evra. Nije lepo da država gubi 36 miliona, a vi imate profit od 80 miliona evra. Ja sam zahvalan svima iz NIS-a i drugih kompanija koje su nas podržale kada sam rekao - cene u rikverc.

Cene će biti oko 10 dinara niže ako se ne varam. Nigde ne sme da pređe cena 197 dinara", precizirao je Vučić, i nastavio da predstavlja do tančina koje cene će biti na snazi večeras od 20 sati. 

Cena od 197 dinara važiće za dizel. Benzin će koštati 180 dinara.

Kako je napomenuo, cene su trebale u proseku da skoče za jedan dinar. Umesto toga, cene će biti niže.

U vezi sa gasom, predsednik Vučić je podvukao da je Srbija stopostotno zavsina od ruskog gasa i rekao da nema nameru da se bavi bajkama - moramo, kako je istakao, "da obezbedimo gas za domaćinstva i za privredu."

"Čekamo šesti paket sankcija, što se tiče nafte da vidimo kako to utiče na druge zemlje", rekao je Vučić. 

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!

Foto: Alo.rs

 

"Ako imamo nedovoljne količine gasa, pa smo ostatak morali da kupujemo na TTF-u gde su nenormalno visoke cene. Danas, ako bismo dobili - a nije realno - stoprocentnu naftnu formulu, imali bismo nižu cenu nafte. Sa formulom od 20 odsto od TTF, to su i dalje sasvim pristojne cene za nas."

Želimo da napravimo dobar ugovor za Srbiju i pre kraja maja imamo taj ugovor", rekao je Vučić.

U vezi sa električnom energijom, imamo 4.5 puta nižu cenu nego u najrazvijenijim delovima Evrope, u rangu smo sa Gruzijom i Turskom i imamo najnižu cenu struje u Evropi, prema zvaničnim podacima Evrostata. Predsednik je pokazao i dokumenta koja to potvrđuju.

"Moramo da gradimo hidroelektranu Bistrica i Đerdap 2 da bismo ostvarili obnovljive izvore energije. Oko modularnih nuklearnih reaktora, a to je danas najbolja, najčistija energija, pitanje je koliko možemo da školujemo stručnjaka, ali to bi u budućnsti bila najisplativija energija", smatra Vučić.

On je dodao da smo dugo bežali od uglja, ali i da se jedan "Volksvagen" vratio tom izvoru energije, iako je "prljav".

Vučić je podvukao da zimi trošimo između 12 do 15 miliona kubnih metara gasa, a ne možemo toliko da "isisamo" iz Banatskog dvora, pa tako u potpunosti zavisimo od uvoza gasa.

"U avgustu ćemo imati mesec gde uopšte nećemo uvoziti električnu energiju, ali ćemo podići kapacitete za kopanje uglja kako bismo se obezbedili. Skupo će sve ovo koštati Evropu i Srbiju. Ljudi moraju da razumeju da ovo za nas postaje nemoguća misija. Kada Nemci pozivaju građane da se kupaju jednom u tri dana, to vam govori o ozbiljnosti situacije", rekao je Vučić.

Finansije

"Plaćamo veliku cenu jer nismo uveli sankcije Rusiji. Ne možemo da se pojavimo na međunarodnom tržištu", počeo je predsednik sa izlaganjem 4. tačke, i dodao:

"Stanje javnih finansija je dobro, ali nije dobro, svi imaju problem sa izlaskom na tržište kapitala".

On je dodao da je inflacija koja se događa - uvezena.

"Ipak i zemlje koje su uvele sankcije Rusiji imaju problem, kao što je Hrvatska. Davali smo novac penzionerima, mladima, prosvetnim radnicima i to je povećavalo novčanu masu, te i mi snosimo odgovornost za to", podvukao je predsednik Vučić, pitajući zašto se nekada u medijima ne napiše da su ulje, hleb, struja, po maloprodajnim cenama, najjeftiniji u Evropi.

"Sa naftnim derivatima smo treći, samo Bugarska, S. Makedonija i BiH imaju nižu maloprodajnu cenu", kaže Vučić.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!

Printscreen

 

Stanje javnih finansija je dobro, rekao je predsednik. Podsetio je na pomoć prosvetnim i zdravstvenim radnicima.

"Kraj je jeftinog novca. U narednom periodu ne rušeći državu i politiku neću da ostavljamo visoku stopu javnog duga našoj deci. Koristiću sve instrumente da ne pređemo 60 odsto javnog duga."

Na kritike da bi trebalo da se smanje porezi, Vučić pita kako država da preživi i od čega da isplati plate.

"Prezirem sve one koji pišu kako su akcize ovolike, onolike, što ne napišete da je struja najjeftinija, da je hled najjeftiniji, da nam je ulje najjeftinije u Evropi", rekao je Vučić. On je rekao da ne mogu da se ukidaju porezi, kako to neki predlažu.

"Plašim se samo da ne bude mnogo gore u drugom delu", rekao je on, dodajući da nas od inostranih eknomskih partnera drže Nemci i Kinezi.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!

Foto: Alo.rs

 

 

"Što ne pišete o tome? Ne, nego samo da nešto ne valja, da bi se uništila država. Ne mogu da se ukidaju porezi. I sramota je da su nam 3.000 firmi uzelo novac za fiskalnu kasu, a nisu je ni kupili. I da sportski klubovi kritikuju državu, a da ne plaćaju poreze. Država sve radi da bismo dočekali zimu spremni. Da bismo imali gasa i nafte" istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je ograničenje cena osnovnih životnih namirnica neznatno izmenjeno i produženo na još 60 dana.

"Meni dolaze ministri pa me kritikuju. Kako ljudi da žive, kako vi to da očekujete. Neki hoće da ukinemo poreze na zdravstvo, i da odjednom imamo 400.000 manje zaposlenih. Super je to, uvećane plate, ali sa 30 odsto manje zaposlenih. Ljudi moraju da znaju sa čime se sve suočavamo. Potrebna nam je podrška ljudi u smislu razumevanja. Nije jednostavna situacija i zajednički moramo da se borimo. Nivo investicija nam je 744.7 miliona evra, to moram da kažem. To je dobar nivo, i pored rata u Ukrajini" kazao je on.

Hrana

"Sa hranom ćemo imati borbu na dvevnom nivou oko cena. Robne rezerve su napunili", kaže Vučić:

"Imamo robne rezerve, imamo veliku količinu ulja, mleka, kristal šećera, kuhinjske soli, svega imamo dovoljno i svi podaci su dostupni javnosti. Uhapsili smo one koji su krali iz robnih rezervi. U državnim preduzećima nismo pronašli probleme - ili nisu radili to, ili su vratili kada su videli šta se dešava", rekao je predsednik i najavio da će i drugi biti privedeni "poznaniju prava" ukoliko se otkrije kršenje zakona.

Dodao je da su se neki smejali kada je pričao o rezervama konzervi sardina u ulju, ali da se sada niko ne smeje.

Nova energetska politika i reforme zdravstva

"Razgovaraćemo sa Britancima i sa našim norveškim prijateljima. Ja sam danas razgovarao sa norveškim premijerom, i zamolio sam da nam pomognu da izgradimo novu strategiju energetske politike. Moraće da bude mnogo više obnovljivih izvora energije, ali moraćemo da gradimo reverzibilne elektrane" rekao je on.

Vučić kaže da Srbija mora da ima pravo preče kupovine ako neko koristi naše resurse poput vetra i sunca.

"Moramo da donesemo i odluku da li ćemo graditi modularne reaktore. Nisu ludi ni Francuzi, ni Britanci ni Rusi. Ja mislim da je to potrebno. Ono što mora da bude posebno podstaknuto je promena paradigme našeg obrazovanja i pristupa nauci. To nije samo šta država mora da uradi za mene, već kako da imamo najbolje svetske škole, kako da imamo, kada pričamo o privatnim univerzitetima, da budu uspešniji. Ne da nam služe samo za dobijanje diploma. Tu će morati da bude velikih promena", najavio je predsednik Vučić.

Kaže i da moramo da donosimo odluke da li će se raditi modularni reaktori u budućnosti, "ako mene pitate, ja sam za".

Naveo je da će biti i promena u zdravstvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju velikog medicinskog centra koji će biti namenjen za lečenje onkoloških pacijenata.

Vučić je najavio da će država uložiti više od 300 miliona evra za izgradnju onkološkog centra jer je želja da se očuvaju životi građana. Vučić je najavio i veliku reformu sistema Hitne pomoći.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!

Foto: Alo.rs

 

"Gde god da ste na teritoriji Srbije, Hitna pomoć će stizati za osam minuta" rekao je Vučić.

Plate i penzije

Predsednik je zatim najavio povećanje penzija i plata, podvlačeći da će penzija uvek morati da prati rast plate jer "drugačije ne ide". On je podsetio na drugih 100 evra za mlade, a i na to da sada imamo više mladih ljudi koji imaju dualno obrazovanje.

"To je naša najveća prednost u odnosu na ostatak regiona", istakao je Vučić.

"Pokušaćemo švajcarskim modelom da povećanje penzija prati povećanje plata", dodao je.

"Držaćemo švajcarsku formulu, ali i njeno pomeranje da pomognemo penzionerima da penzije prate povećanje plata. Ići ćemo na značajno povećanje penzija i plata", rekao je Vučić:

"U naredne dve godine to mora da bude tako urađeno. Nastavićemo ulaganje u dualno obrazovanje. Sada sledi i 100 evra za mlade koje je ranije najavljeno."

Vojna neutralnost Srbije, obavezni vojni rok

"Svuda oko nas je NATO, ali ću se zalagati za vojnu neutralnost. Neka budemo jedina ne-NATO zemlja, to je naša politika."

"Zalagaću se za obavezni vojni rok od 90 dana. Svako može da posveti 90 dana svojoj zemlji".

"Samo da me vojska ne obavesti da nema dovoljno kadra za obuku, jer to ne prihvatam", izričit je predsednik Vučić.

Natalitet

Predsedni Vučić je pozvao majke da se jave za grant od 20.00 evra za rešavanje stambenog pitanja. On je najavio, ali i podsetio na niz mera koje su pokrenute kako bi se obezbedila sredstva za prvo, drugo, treće dete, o čemu je Alo! ranije pisao.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je u večerašnjem obraćanju naciji da će Vladi Srbije predložiti da su sledećem budžetu pripremi dodatne mere za podsticanje nataliteta.

"Svuda u manjim mestima gde smo gradili stanove imamo mesta", rekao je Vučić. 1.800 stanova socijalno ugroženima u tim mestima po najnižim cenama. Ako nemaju 350 evra da vidimo kako da im omogućimo kredite. Vladi će predložiti da omogući dodatni podsticaj porodicama sa decom", najavio je Vučić.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!

Foto: Tanjug

 

Srbija ide u Evropu

"Srbija mora da nastavi evropski put i nemam problem ako ljudi u Skupštini hoće da mi izglasaju nepoverenje. Potrebna im je dvotrećinska većina. Kao i u narodu, i u najvećoj partiji, koju ja vodim, odnos mišljenja je isti - 44:35", otvoren je Vučić.

"Naš strateški put je put u Evropu. Ako to ne razumete, recite mi šta je alternativa", pozvao je on.

"Prethodnih nedelja sam se borio zajedno sa mnogim drugim ljudima i prošao kroz mnogo neprijatnih situacija da bih zaštitio politiku Srbije. Mi je i danas čuvamo. Uprkos svemu što se zbiva, naša politika je bila sa pogledom u budućnost. Uvek je najvažnije hoće li biti plata penzija, ali znam i šta je u duši građana. Razumem emocije ljudi, ali je moj posao da budem i neko ko će da vodi zemlju na pragmatičan način. Srbija neće gaziti svoja prijateljstva koja ima na istoku i ne interesuje me koja je sila pritiska, jedino sila interesa Srbije može da promeni naš odnos", poručio je Vučić.

"Lako je podilaziti emocijama, vi mi recite kako drugačije? Moj posao nije da budem cirkuzant, ja gledam šta rade drugi predsednici, mi se ponašamo lagodno jer suštinski krizu nismo ni osetili, a trudićemo se da je osetimo što manje", zaključio je Vučić.

Onima koji misle da bi bolje vodili državu, Vučić je poručio da će imati prilike da probaju za 5 godina, podsećajući, svakako, na svoj predsednički mandat.

Zatim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarao na pitanja novinara.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!

Foto: Tanjug

 

Prvo je bilo vezano za snažniji put Srbije u EU posle posete Nemačkoj.

Vučić je tokom odgovaranja na pitanje novinara rekao da su razgovori sa Olafom Šolcom bili teški, i da nas čeka mnogo dobrih stvari, ali i mnogo izazova.

"Hvala kancelaru Šolcu na pozitivnim porukama, ali neće biti lako".

Predsednik je rekao da je nafta mnogo poskupela, i da su zato skočile cene svega drugog.

"Zato sada očekujemo da padnu cene. Zbog toga skače sve, i poljoprivredni proizvodi i sve. Mi smo imali zahtev Unije pekara da hleb poskupi, i mi smo im rekli da ćemo u jednom trenutku dozvoliti da hleb Sava poskupi na 49 dinara. Lako je da kritikujete kada imamo svetski rat, i sve poskupi. To je najlakše, da kritikujemo nekoga odavde. To nije fer, ali znam da je to cena koju morate da platite kada se bavite politikom. Borićemo se da držimo pod kontrolom inflaciju, ali da ne urušimo naš fiskalni sistem. LJudi koji su fer to odlično razumeju. A pošto znam da je bilo 720.000 ljudi tokom praznika u inostranstvu, mogli su da vide koliko su skočile cene svuda", kazao je on.

Vučić je dodao da je drugi službeni jezik od Pariza i Dubaija bio srpski jezik, i da je sa jedne strane srećan što je skočio standard pa ljudi mogu da putuju, ali i da smo milijardu evra ostavili u inostranstvu.

Na pitanje o "nacionalizaciji" NIS-a, Vučić je rekao:

"Za sad nemamo nikavih problema, ako se ne daj Bože nešto desi, razgovaraćemo sa ruskim partnerima."

Predsednik je dodao da mnogi preteruju i učitavaju svašta u izjavu predsednika Putina, i rekao da je on iskoristio za sebe i Rusiju narativ koji mu najviše odgovara.

"To je za nas dodatno otežalo položaj. Jednog dana će morati da dođe do neke nove Jalte, i to će biti svakako Putinov glavni argument. E sada to što je to protiv naših interesa, šta ćete. Ne poklapaju nam se zvezde. Ali mi imamo svoju politiku, iako smo mali, dovoljno smo jaki da čuvamo svoj obraz", istakao je on.

Vučić je istakao da Srbija nije nacionalizovala Rusiji ništa, i da on lično mrzi otimanje imovine.

Predsednik je kazao da država dobro stoji po pitanju finansija, ali da ćemo ove godine morati da isplaćujemo stare kredite.

"Vidim rezultat neuvođenja sankcija koje se nepovoljno odražava po nas. Ali videćemo šta će biti. Da se razumemo, meni niko ne preti, ali znam šta traže od nas. Šta mi kažu? To je moje da podnesem, i nadam se da će i Srbija moći. Srbija ima značajne probleme sa kojima se suočava zbog neuvođenja sankcija" naglasio je Vučić, i podvukao da Srbija ništa ne traži od Rusije.

Na provokativno pitanje novinarke o navodnom ispijanju piva s Aljbinom Kurtijem nakon sastanka i razgovora, što je navodno tvrdio Vuk Jeremić, predsednik Vučić je rekao da ako je to istina, on od večeras nije predsednik Srbije.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAGRMEO Ja sam narodu obećao mir i stabilnost, i to ću da ispunim!

Foto: Alo.rs

 

"Ako se nekome od moje kćerke Milice učinio Aljbin Kurti, to je jedna stvar. Imam 10 svedoka. Ja se sa tim čovekom nisam rukovao. Neko bi trebalo da joj se izvini zbog tih laži, makar zbog izjave da ona možda liči na Aljbina. Susret sa Kurtijem je bio... Bolje da ne komentarišem, jer nije fer" rekao je on.

Predsednik je kazao da o sukobima i izražavanju želja ko hoće u Vladu a ko neće, da to ne može ni da gleda ni da čita.

"Toliko problema imamo, i ja ne mislim da ikoga u Srbiji to zanima. To samokandidovanje nikog živog ne interesuje. Interesovaće ljude kada se završe konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka. I još jedna stvar - pogrešno rođen, zlikovac i zločinac, nikada nisam voleo samoreklamiranje. Volim kada rad nekoga kandiduje za poziciju", zaključio je Vučić.

Predsednik se javnostu zahvalio na pažnji i poručio da će Srbija sigurno ploviti u stabilnom i mirnom okruženju i da ćemo da radimo zajedno.

"Partije, politika, kritika je uvek dobrodošla. Molim vas da po zajedničkim, važnim pitanjima imamo isti stav", rekao je Vučić i završio obraćanje poželevši svima koji slave srećnu slavu Đurđevdan.

PODSEĆANJE

Vučić je juče najavio ovo obraćanje. Predsednik je govorio o najaktuelnijim događajima i izazovima sa kojima se suočava naša nacija.

– Ja ću sutra govoriti u 18 sati o mnogim drugim aspektima i o tome što nas čeka – kazao je predsednik juče nakon sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane Kristinom Lambreht.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
Kaća

06.05.2022 09:58

Svi jedva cekamo predsednikovo obracanje i informacije koje ce nam reci o daljoj buducnosti nase zemlje.

Čeda

06.05.2022 10:23

Treba saslusati predsednikovo obracanje a da svi budemo upuceni u pravu istinu!

Njanja

06.05.2022 11:34

Mislim da je veoma bitno da se isprati obraćanje javnosti našeg predsednika Vučića time dobijamo nove i zvanične informacije.

Dragana

06.05.2022 12:52

Uvek je zadovoljstvo čuti obraćanje predsednika Vučića, bez obzira na težinu vesti, ali je bitno biti pravovremeno informisan o svemu.

Vlada S

06.05.2022 14:21

U današnje vreme svako obraćanje Vučića je važno da bi smo shvatili realnu situaciju.

tako

06.05.2022 22:01

Pohvaljujem nastojanje za odrzanjem mira i stabilnosti. Ipak, zasto onda uvodjenje obaveznog vojnog roka?

Kosica

07.05.2022 05:15

Ponosna sam jer zivim u svetu gde se jedan predsednik bori za moje bolje sutra. Hvala mu.