UKRAJINA MALTENE PRIZNALA NAPAD NA RUSIJU "Pre ili kasnije dugovi moraju da se vrate"
Foto: Youtube/Printscreen

Bez direktnog priznanja da je Ukrajina odgovorna, savetnik predsednika Mihail Podoljak rekao je da je prirodno da ruski regioni u kojima se skladišti gorivo i oružje uče o „demilitarizaciji“.

Upotreba te reči bila je naglašena referenca na naveden cilj Moskve za devetnedeljni rat u Ukrajini, koji ona naziva specijalnom vojnom operacijom za razoružavanje i „denacifikovanje” svog suseda.

„Ako vi (Rusi) odlučite da masovno napadnete drugu zemlju, masovno ubijate sve tamo, masovno slamate mirne ljude tenkovima i koristite skladišta u svojim regionima da omogućite ubistva, onda će pre ili kasnije dugovi morati da se vrate“, rekao je Podoljak.

Eksplozije u sredu usledile su posle velikog požara ove nedelje u ruskom skladištu nafte u regionu Brjanska u blizini granice. Ranije ovog meseca, Rusija je optužila Ukrajinu da je helikopterima napala skladište goriva u Belgorodu, što je visoki kijevski bezbednosni zvaničnik negirao, i otvorila vatru na nekoliko sela u pokrajini.

Incidenti su razotkrili rusku ranjivost u oblastima u blizini Ukrajine koje su od vitalnog značaja za njene vojne logističke lance, piše Rojters. U poslednjim incidentima, regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je požar u skladištu municije ugašen i da nema povređenih civila.

Roman Starovojt, guverner Kurska, još jedne pokrajine koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je da su se u sredu rano u gradu Kursku takođe čule eksplozije i da su to najverovatnije bili zvuci pucanja sistema PVO. On je kasnije rekao da je ukrajinska bespilotna letelica presreta na nebu iznad Kurske oblasti, dodajući da nema žrtava i štete.

U Voronježu, administrativnom centru druge južne pokrajine, novinska agencija TASS citirala je zvaničnika ministarstva za vanredne situacije koji je rekao da su se čule dve eksplozije i da vlasti vode istragu. Regionalni guverner Aleksandar Gusev rekao je ujutru da je sistem protivvazdušne odbrane otkrio i uništio mali izviđački dron.

Rusija je saopštila da šalje istražitelje u regione Kursk i Voronjež da dokumentuju ono što nazivaju „nezakonitim akcijama ukrajinske vojske“. Ukrajinski Podoljak rekao je da nije bilo moguće „istrpeti“ rusku invaziju.

„I stoga, uništenje skladišta ubica u Belgorodu i Voronježu je apsolutno prirodan proces. Karma je surova stvar“, rekao je on.

Najnovije vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading