PUTINOV NOVI PLAN CILJA NEPRIZNATU EVROPSKU DRŽAVU Oglasio se ruski general i izneo detalje
Foto: Alo/Alo! Ilustracija /J.V.

Najviši ruski general ukazao je na mogućnost da će otcepljeni deo Moldavije, koji je povezan sa Moskvom, biti sledeći na vidiku Kremlja u njegovoj invaziji na Ukrajinu.

Rustam Minekajev, zamenik komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga, rekao je da Kremlj planira da uđe u Pridnjestrovlje kao deo strategije za stvaranje kopnenog koridora za Krim, koji je Moskva oduzela od Kijeva 2014.

Minekajev je na sastanku odbrambene industrije u ruskoj Sverdlovskoj oblasti rekao: "Sada smo u ratu sa celim svetom, kao što je to bilo u Velikom otadžbinskom ratu“, misleći na ruski opis Drugog svetskog rata.

"Ceo svet je bio protiv nas, a sada je ista stvar, oni nikada nisu voleli Rusiju“, dodao je Minekajev.

Pridnjestrovlje je otcepljena država ruskog govornog područja koja nije međunarodno priznata kao nezavisna, ali se smatra delom Moldavije. Njenu ekonomiju podržava Moskva i tamo su stacionirane ruske trupe. Pre svoje invazije na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da sprovodi "genocid” nad stanovništvom koje govori ruski u istočnom regionu Donbasa.

Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gde takođe postoje činjenice koje ukazuju na ugnjetavanje stanovništva koje govori ruski“, rekao je Minekajev na sastanku odbrambene industrije u ruskoj Sverdlovskoj oblasti, prenela je državna novinska agencija "Tass".

PUTINOV NOVI PLAN CILJA NEPRIZNATU EVROPSKU DRŽAVU Oglasio se ruski general i izneo detalje

Foto: instagram/mil_ru

 

Međutim, Anton Barbašin, urednički direktor publikacije "Riddle Russia", kritikovao je komentare Minekajeva, tvitujući: "Malo zvuči glupo najaviti tačno gde ćete sledeće napasti, pre nego što se obračunate sa ukrajinskim otporom u Donbasu".

Još početkom aprila primećeno je pregrupisavanje ruskog tzv. mirotvornog vojnog kontingenta i oružanih snaga samoproglašenog Pridnjestrovlja, uz ukrajinsku granicu u smeru Odese.

Vojska Pridnejstrovlja broji oko 7.500 vojnika, ali i oko 80 hiljada rezervista, kojima su se delili pozivi za mobilizaciju u slučaju dalje eskalacije sukoba, a u Kijevu ne isključuju ni mogućnost uključivanja u otvoren napad na Ukrajinu. Veliki deo tamošnjeg stanovništva ima i rusko državljanstvo te može podlegati i ruskim vojnim zakonima.

Jedan od glavnih ciljeva ruskog napada na Ukrajinu i jeste bio izlazak na granicu Moldavije i "fizičko" spajanje sa Pridnjestrovljem, nastalim još pre raspada SSSR-a početkom 1990. godine, kada se vodio i rat, u kojem je ruska vojska omogućila njeno nastajanje.

Vlasti u Pridnjestrovlju već su nekoliko puta tražili priznanje od Rusije, a nakon što je Vladimir Putin priznao nezavisnost Donjecka i Luganska - u Tiraspolu su ponovno zatražili da se razmotri njihov predlog o tome da se prvo prizna njihova nezavisnost, pa primi u sastav Rusije.

Najnovije vesti pratite na našem blogu UKRAJINA UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading