PUTIN IMA NOVI PLAN Izdao naređenje koje menja tok rata
EPA/ MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POO

Prema diplomatskom dopisniku Bi-Bi-Sija Polu Adamsu, uskoro će biti jasno da li su ruske snage zaista prestale da bombarduju čeličanu i prešle na blokadu.

On podseća da Putinu treba verovati tek kada se njegove reči zaista ostvare na terenu. Ali ako se pokaže da Putin nije lagao, postavlja se pitanje – zašto menja plan?

SMILUJTE SE Zaharova poručila Džonsonu: Što više oružja šaljete, gine sve više Ukrajinaca

Adams kaže da Putin želi da što pre nastavi ofanzivu u Donbasu, regionu na istoku Ukrajine. Borba za Mariupolj iscrpila je ključne resurse ruskih snaga u Ukrajini i privukla pažnju ruskih snaga koje bi mogle biti iskorišćene za postizanje Putinovog važnijeg cilja, navodi dopisnik Bi-Bi-Sija.

Adams podseća da je čeličanu Azovstal od centra Mariupolja deli reka Kalmijus, pa bi trebalo da bude relativno laka za izolaciju.

Ali ako Putin želi da bude siguran da "nijedna muva ne može da prođe“, kako je rekao u razgovoru sa Šojguom, ipak će morati da ostavi značajne snage oko čeličane.

Postoji još jedan faktor.

Naime, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno je najavio da će otkazati mirovne pregovore sa Rusijom u slučaju da ruske snage unište preostale branioce Mariupolja, pa je moguće da Putin želi da zadrži diplomatski proces, ili bar iluziju diplomatskog procesa, živim.

Adams navodi da bi u Putinovu odluku mogao biti uključen i ekonomski faktor. Naime, Azovstal je jedna od najvećih čeličana u Evropi. Čak i posle nedelja neverovatnog razaranja, Moskva se možda nada da se nešto može spasiti iz Azovstala, navodi dopisnik Bi-Bi-Sija u svojoj analizi najnovijeg poteza Vladimira Putina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading