ZELENSKI NAJAVIO ODLUČAN BOJ U DONBASU Rukovodstvo u Kijevu ima dve varijante tokom pregovora sa Moskvom
Foto: Ukrainian Presidential Press Service

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je odlučan boj u ratu na prostoru Donbasa gde se koncentriše veliki broj vojnika i tehnike.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, Zelenski je kazao da će to biti teška bitka i on veruje u pobedu Ukrajine.

- Spremni smo da se borimo i paralelno da tražimo diplomatske puteve koji mogu da zaustave rat - rekao je Zelenski. Da su rukovodstvo u Kijevu ohrabrili zapadni političari koji im šalju oružje i govore kako mogu i da pobede Ruse, pokazuju i poslednje izjave saradnika predsednika Zelenskog. Njegov šef kabineta Andrej Jermak kazao je da će "Rusija slomiti zube u Donbasu".

- Na kraju će biti 50 prema 50, negde ćemo mi dobiti po zubima, a negde oni - prognozira Arestovič.

- Zelenski će se verovatno sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tek nakon očekivane velike bitke za istočni Donbas. Pre pregovora Zelenskog i Putina Ukrajina mora da ima više velikih pobeda. To će pomoći Kremlju da se oslobodi od imperijskih iluzija u Ukrajini, a Kijevu da diktira svoje zahteve - kazao je Mihail.

Podoljak, savetnik Zelenskog. - Ukrajina je spremna za velike bitke. U Donbasu imamo jako dobro obučenu vojsku.

Aleksej Arestovič, u medijima najagilniji savetnik Zelenskog, umereniji je u optimizmu kad je reč o bici za Donbas.

Rukovodilac ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom David Arahamija kazao je domaćim novinarima da sve zavisi od rezultata vojne operacije.

- Ako budemo u boljoj vojnoj poziciji, Rusija će morati da pristane na zahteve Kijeva. Ako Rusi budu ostvarili svoje ciljeve, Ukrajina će biti prisiljena na kompromise. Ali Ukrajina neće biti spremna da prihvati teritorijalne ustupke oko Krima i Donbasa.

Za razliku od Zelenskog i njegovih saradnika, niko od vodećih ruskih političara ne daje bilo kakve prognoze o ratu u Donbasu, mada se ne skriva da postoji cilj da se oslobodi cela administrativna teritorija dve oblasti, Donjecke i Luganske.

Neosporno je da Zelenskog huškaju zapadni političari. Glavni diplomata Evropske unije Đozep Borelj poželeo je da konflikt u Ukrajini bude rešen vojnim a ne diplomatskim putem. Ta njegova izjava za vreme boravka u Kijevu šokirala je mnoge. Borelj je u Kijevu obećao da će pomoć u oružju biti prilagođena potrebama Ukrajine.

U huškanju su još aktivniji u SAD i Velikoj Britaniji. U subotu je u Kijevu boravio britanski premijer Boris Džonson, sa kojim je posle pregovora centrom grada prošetao Zelenski. Džonson je obećao da će poslati Ukrajini protivbrodske rakete kao i 20 oklopnih vozila. London će dati i garanciju za Ukrajinu da dobije kredit od Svetske banke od 500 miliona dolara.

Posle tri pokušaja da helikopterima MI-8 evakuišu vođe nacionalističkih bataljona Azov iz opkoljene čeličane "Azovstalj" iz Marijupolja, ukrajinski vojni vrh je organizovao akciju da teretnim brodom "Apač" koji plovi pod zastavom Malte, u toku noći spasi jedan broj svojih ljudi. Brodovi ruske Crnomorske flote su pratile kretanje "Apača" i kad je on naglo skrenuo ka Marijupolju zaustavljen je tako što je otvorena vatra na njega, da bi kasnije bio prebačen do luke Ejsk u Azovskom moru.

Na prostoru čeličane "Azovstalj" nalazi se od 200 do 300 stranih plaćenika i između 1.500 i 2.000 vojnika zloglasnog Azova. To je izjavio jedan od zarobljenih ukrajinskih vojnika, a snimak je na svom telegram-kanalu objavio predsednik Čečenije Ramzan Kadirov.

Jedan od vodećih moskovskih vojnih analitičara, penzionisani pukovnik Viktor Litovkin kaže da bi ruskoj vojsci zapravo odgovaralo da ukrajinske jedinice u Donbasu krenu u napad i napuste gradove. Sada se ukrajinska vojska uglavnom nalazi u stambenim kvartovima i skriva svoju tehniku u dvorištima stambenih zgrada.

- Kad ukrajinski vojnici izađu iz velikih gradova onda će početi da radi ruska avijacija i visokoprecizne rakete "iskander-M" i "kalibar" - objašnjava pukovnik Litovkin.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su raketnim udarima uništili štab i bazu nacionalističkog bataljona "Dnjepar" gde su stigli strani najamnici. Štab nacionalista se nalazio u mestu Zvonecko u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Da će Rusima, kad otkriju gde se nalazi "poklon iz Slovačke" sovjetski raketni kompleks S-300, i on biti meta njihovih raketa, uopšte ne treba sumnjati. U subotu su na aerodromu "Čugujev" uništene ukrajinske lansirne rampe S-300. A u vazduhu je uništeno osam bespilotnih letelica.

Isto će se dogoditi i sa tenkovima i oklopnim vozilima, koji kao pomoć dolaze iz bivših socijalističkih zemalja. Rusi tvrde da su dosad uništili čak 2.052 tenka i oklopna vozila. U minula 24 sata ruska avijacija je pogodila 86 vojnih objekata.

Opunomoćena za ljudska prava Rusije Tatjana Moskaljkova uspela je da nagovori vlasti u Kijevu da oslobode 32 ruska vozača teretnih kamiona koje su Ukrajinci držali kao taoce. Zauzvrat, Rusi su pustili zarobljene ukrajinske vojnike. U Kijevu su napokon oslobodili i jedan broj zarobljenih vozača iz Belorusije, kao i četiri saradnika "Rosatoma" koji su pre rata došli u železničkom vagonu sa gorivom iz Rusije za rovensku atomsku centralu.

Istovremeno, zamenica ukrajinskog predsednika Irina Vereščuk juče je izjavila da je Kijev pristao na devet humanitarnih koridora, kako bi se pomoglo ljudima da pobegnu od žestokih borbi na istoku zemlje.

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) saopštila je da je Ukrajinu od početka intervencije Rusije napustilo 4,5 miliona ljudi. Oko 2,6 miliona građana Ukrajine izbeglo je u Poljsku.

Resetovanje

NATO radi na planovima trajnog vojnog prisustva na svojim granicama u nastojanju da suzbije buduću rusku agresiju, preneo je britanski "Telegraf" reči generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. "Ovo što sada vidimo je nova realnost, nova normalnost za evropsku bezbednost. Zato smo sada tražili od naših vojnih komandanata da obezbede opcije za ono što nazivamo resetovanjem NATO", kazao je Stoltenberg. On je rekao da će odluke o resetovanju biti donete na samitu Alijanse u Madridu u junu.

* * * * * * * *

KLINTONOV "POZIV", RUSIJA I NATO

Tvrdnju bivšeg predsednika SAD Bila Klintona kako je predlagao Borisu Jeljcinu i Vladimiru Putinu da Rusija postane članica NATO u Moskvi su demantovali. Rusi tvrde da je sve bilo obrnuto od onoga što sada piše Klinton. Predsednik Putin, a pre njega i Jeljcin, Klintonu su predlagali da se Rusija priključi NATO, ali su se na to njegovi savetnici "narogušili".

U kolumni u časopisu "Atlantik", Klinton piše da je "jasno davao do znanja ruskim liderima Jeljcinu i Putinu da su im vrata za ulazak u NATO otvorena. On priznaje da se Rusija protivila ulasku u NATO Poljske, Mađarske i Češke. Putin se seća da mu je Klinton kazao da ne mogu da ne prime te bivše socijalističke zemlje u NATO jer su im govorili da su vrata u taj vojni blok otvorena.

Putin je više puta ispričao da je za vreme Klintonove posete Moskvi 2000. godine bilo reči o ulasku Rusije u NATO. Putin mu je rekao" Možda bi bilo dobro da pogledamo da Rusija uđe u NATO", na šta je Klinton odgovorio" Ja nisam protiv", ali je zato cela američka delegacija postala nervozna i od toga nije bilo ništa. Klinton podseća i da je u vreme Jeljcina 1994. Rusija bila prva zemlja koja se pridružila programu Partnerstvo za mir. A, 1997. bio je zaključen Osnovni dogovor Rusija - NATO koji je trebalo da održi balans interesa i razoružanja. Sve je to tačno, ali je to samo dokaz koliko je Jeljcin bio naivan i verovao da vreme ljubavi nikada neće proći.

* * * * * * * *

Vera u pomoć ikone

Predsednik Ukrajine je u najnovijem TV obraćanju narodu kazao da veruje u božju pomoć pred odlučujući boj u Donbasu i najavio povratak glavne čudotvorne ikone Nikolaja Mokrog. Original se nalazi u NJujorku u sabornoj crkvi Svete trojice. Ta ikona je iz Kijeva prebačena u Varšavu 1943. godine pre nego što su sovjetski vojnici oslobodili glavni grad Ukrajine od nemačkih okupatora. Ali nije mali broj eksperata koji ne veruju da je baš ta ikona u NJujorku original. U Kijevu je ostao ram te svete ikone. Zelenski, koji je inače po nacionalnosti Jevrejin, najverovatnije misli da će tako podići moral svojih vojnika.

ISTINA O MASAKRU U KRAMATORSKU U SERIJSKOM BROJU

Najbolji dokaz u čijem je vojnom skladištu bila raketa "točka -U" koja je napravila masakr u petak na železničkoj stanici u Kramatorsku je serijski broj koji se dobro vidi na ostatku tela rakete. Vidi se broj serije Š 91579, iste one koje su imale rakete kojima je ukrajinska vojska gađala centar Donjecka kada je nedavno poginulo i ranjeno mnogo ljudi.

Velike zapadne agencije uključene u propagandni rat protiv Rusije naravno ne interesuje istina i njima ne pada na pamet da objasne da je raketa "točka-U" ispaljena sa teritorije koju kontrolišu ukrajinske snage.

* * * * * * * *

MAĐARI PITAJU

Vlasti Mađarske traže da se napravi nezavisno i nepristrasno istraživanje kako bi se utvrdilo šta se stvarno dogodilo u Buči, gradiću u Kijevskoj oblasti. Sve je veći broj onih koji ne veruju u priču koju su raširile vlasti Ukrajine i njihovi glavni saveznici kako su ruski vojnici poubijali civile kad su napuštali Kijevsku oblast.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading