OPASNA IGRA NEMAČKE, VUKU OČAJNIČKE POTEZE Ovaj potez bi mogao da RAZBESNI Putina
EPA/VASSIL DONEV

Taj potez je ocenjen kao radikalna mera koja ima za cilj da obezbedi snabdevanje Nemačke gasom, piše "Dojče vele".

Iako nije u pitanju potpuna nacionalizacija, odnosno konfiskacija ruske imovine - jer će Mrežna agencija upravljati kompanijom ograničeno vreme, bar do kraja septembra, u Kremlju svakako nisu zadovoljni ovim potezom.

"Svesni smo odgovornosti koja dolazi sa ovim poduhvatom. Naš cilj je da vodimo Gasprom Germaniju u interesu Nemačke i Evrope“, rekao je Klaus Miler, predsednik agencije, za javni servis "ARD".

Gasprom je do sada zadovoljio oko 40 odsto nemačkih potreba za gasom i bio je daleko njen najveći snabdevač sa više od 1.500 zaposlenih u svom ogranku u Nemačkoj. Zbog rata u Ukrajini, Nemačka je u velikom strahu da će snadbevanje gasom biti onemogućeno, iako gasa trenutno ne nedostaje, velika je bojazan da bi situacija mogla da se pogorša do sledeće zime.

Ministar ekonomije Habek je odluku o preuzimanju Gasproma Nemačke objasnio saopštenjem Gasproma u petak (1. aprila) u kojem se navodi da se povlači iz vlasništva svog ogranka u Nemačkoj. Ostaje nejasno ko bi ubuduće upravljao kompanijom, a u slučaju kritične infrastrukture, država mora da izda posebnu dozvolu da vlasnik bude subjekat koji stigne van EU. Kako navodi nemački "Der Špigl", u Moskvi je osmišljena čudna konstrukcija za upravljanje Gaspromom Nemačka.

Krajem marta, "Gasprom Eksport Biznis Servises", koji je do sada upravljao Nemačkom, prodao je akcionarskom društvu Palmari 0,1 odsto svog vlasništva za 100 rubalja (otprilike jedan evro) i predao joj 100 odsto upravljanja kompanijom.

OPASNA IGRA NEMAČKE, VUKU OČAJNIČKE POTEZE Ovaj potez bi mogao da RAZBESNI Putina

epa/ROMAN PILIPEY

 

Palmari je nepoznat javnosti, ima jednu kancelariju na periferiji Moskve. Poslednjeg dana marta, prema poslovnom registru, upravnik Palmari je postao izvesni Dimitrij Z., koji se bavio trgovinom automobila i radio kao di-džej u noćnim klubovima. Kako navodi "Špigl", ovaj čovek je samo fasada, dok bi drugi vukli konce.

"Gasprom" je u međuvremenu zatražio od Nemačke da promeni ime i logo "Gasprom Germanije" kako ta kompanija više ne bi bila povezana sa koncernom. "Gasprom" je takođe najavio da će povući sve menadžere iz nemačkog ogranka. 

Tako su deonice kupljene za jedan evro formalno dale jednom di-džeju apsolutnu moć da odlučuje o nemačkoj firmi koja je 2020. imala promet od 12,7 milijardi evra i kontroliše ključnu infrastrukturu u Nemačkoj“, piše nemački list. Prva i jedina odluka Palmarija bila je likvidiranje "Gazprom Germanije".

Pitanje je šta će se desiti krajem septembra, kada ističe ograničeno upravljanje "Gaspromom Nemačka" od strane Federalne mrežne agencije. Prema poznavaocima situacije, tada će Nemačka morati ili da pronađe privatne vlasnike od poverenja, ili da zaista nacionalizuje kompaniju, za šta će možda morati da plati odštetu ruskim vlasnicima.

Prema ranijim procenama mnogih stručnjaka, Nemačka i Rusija, koje direktno povezuju dva gasovoda Severni tok, od kojih drugi nikada nije pušten u rad – nalaze se u nekoj vrsti međuzavisnosti: Nemačkoj je potreban gas, Rusiji devize. 

Nakon masakra u Buči kod Kijeva, ponovo je porastao pritisak na zvanični Berlin da prestane snadbevanje ruskim gasom i naftom po cenu energetske nestabilnosti i ogromnih cena. Ministarka odbrane Kristin Lambreht zagovara ovo poslednjih dana, ali nema podršku ni vrha Socijaldemokratske partije ni ostatka kabineta kancelara Olafa Šolca.

Likvidacija i bankrot

Nemački dnevnik "Bild" objavio je još jedan intrigantan element cele priče. Rekli su da je ministar Habek u ponedeljak povukao iznenadni potez za uvođenje prinudne uprave u "Gasprom Germaniju" nakon što se ispostavilo da su dve kompanije pokušale da kupe kompaniju, bez neophodne dozvole nemačkih regulatora.

To su već pomenuta kompanija Palmari i kompanija "Gazprom eksport business services". Kako navodi "Bild", njihova namera je bila da likvidacijom oteraju "Gasprom Nemačku" u bankrot, čime bi de fakto poništili sve postojeće ugovore o uvozu ruskog gasa u Nemačku, koja je mogla da ostane bez energenata ovog ponedeljka, u Putinovom trenutku.

Prinudna uprava nad Gaspromom Nemačka biće na snazi do 30. septembra, dodaje "Bild".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading