PREMINUO VLADIMIR ŽIRINOVSKI Velika tuga u Rusiji
EPA

"Nakon teške i duge bolesti umro je Vladimir Žirinovski. Sjajni i talentovani političar. Čovek sa dubokim shvatanjem sveta. Mnogo toga je predvideo. Lider partije LDPR u Državnoj dumi. Uvek je bio u centru dešavanja. On je bio tako velika ličnost da je bez njega teško zamisliti istoriju razvoja političkog sistema savremene Rusije", napisao je Volodin na svom kanalu na telegramu.

On je dodao da je najbolja ocena delatnosti Žirinovskog bila stabilna podrška birača.

- Za sve nas ovo je nenadoknasiv gubitak - istakao je predsednik Državne dume.

Uoči plenarne sednice poslanici su minutom ćutanja odali poštu Žirinovskom.

Vladimir Žirtinovski je rođen kao Vladimir Volfovič Edelštajn 25. aprila 1946. u Almatiju, u Kazahstanu.

Žirinovski je bio ruski političar, nacionalista, osnivač i lider desničarske Liberalno-demokratske partije Rusije, zamenik predsednika ruske Dume i član Saveta Evrope.

Godine 1990. osnovao je Liberalno-demokratsku stranku Rusije (LDPR) čiji je i prvi predsednik. Iako bi se prema imenu stranke dalo naslutiti da je reč o demokratskoj stranci u stvari je to samo varka. Reč je o tipičnoj postsocijalističkoj nacionalističkoj stranci koja na naraslom nezadovoljstvu građana prošlim društvenim uređenjem i velikim razočaranjem u novonastaloj situaciji u društvu pokušala da pridobije što više glasova i tako dođe na vlast.

Sam Žirinovski postao je poznat po veoma radikalnim stavovima.

Svetskoj javnosti postao je poznat zahvaljujući predsedničkim izborima u Rusiji 1991. godine kada je dobio više od 6.000.000 glasova (7,81%) i dospeo na treće mesto po broju osvojenih glasova. Izgubvši trku za predsednika, snage usmerava na parlamentarne izbore 1993. godine kada ulazi u novi ruski parlament, a njegova stranka postaje druga po broju poslanika.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
ChuChu

06.04.2022 13:04

Jel to taj što nam je slao slecijalno oružje kojim smo slavno pobedili NATO i koji nas je huškao na NATO da zaratimo a on sa strane da se smeje i navija i šalje specijalno naoruženje preko Šešelja ???