DOLAR PROPADA, EVRO GUBI NA PRESTIŽU ZBOG IGRE SA SANKCIJAMA Ruski zvaničnik: Ovo je početak NOVOG ekonomskog sistema
Alo! Ilustracija /J.V.

Prestiž američkog dolara i evra je „u velikoj meri poljuljan” antiruskim sankcijama, koje sada teraju sve više zemalja da pređu na nacionalne valute u obračunima sa stranim partnerima, smatra Dmitrij Peskov, pres-sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Zaista, u pozadini ovih nasilničkih igara sa sankcijama, prestiž dolara i evra je poljuljan, što je najvažnije, [uloga] dolara kao glavne rezervne valute", rekao je Peskov u intervjuu za Beloruski "24 TV" kanal.

Predstavnik Kremlja je skrenuo pažnju na činjenicu da se sve više zemalja u međusobnim obračunima okreće nacionalnim valutama.

MILIJARDE DOLARA DODATNIH TROŠKOVA Ruski gas kao čizma na grlu Evrope

„Ovaj proces je sada u početnim fazama, ali ga više nije moguće zaustaviti“, naglasio je zvaničnik, dodajući da je čitav sistem Breton Vudsa „koji je omogućio Americi da bude na vrhu ekonomske piramide sveta za mnoge decenijama… sada počinje da propada.”

Breton Vudski sistem je stvorio kolektivni režim međunarodne razmene valuta, zahtevajući vezu valute za američki dolar koji je zauzvrat bio vezan za cenu zlata.

To je efektivno učinilo američki dolar glavnom svetskom rezervnom valutom. Ali sada će, prema rečima Peskova, ovaj sistem „u potpunosti biti promenjen“ pošto zemlje „prenesu odnose na nacionalne valute, a ova praksa će se proširiti“.

Prema rečima Peskova, svet će samo profitirati od toga što se ovaj mehanizam menja. „Ovde ima mnogo opcija i sve je to prototip budućeg ekonomskog sistema čijem formiranju sada prisustvujemo“, rekao je on.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
dedwxw

01.06.2022 16:33

bravo, dosta ste se pravili pametni, svaka budala moze tako da napravi pare