Ukrajinska vojska izvršila raketni napad na Rusiju? (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

 

Istovremeno, Zapad i Rusija "ratuju" na drugim frontovima. "Pljušte" sankcije, pretnje, ucene... Čeka se - ko će prvi popustiti.

U kratkim crtama:

  • Mesec dana od početka rata u Ukrajini
  • Održan samit NATO u Briselu, Bajden danas u Poljskoj
  • Putin razgovarao sa Šolcem i Benetom
  • Rusija je saopštila tri ključna zahteva za primirje
  • Vladimir Putin potpisao novi zakon
  • Ruske snage napreduju sve više
  • Turska ne uvodi sankcije Rusiji
  • Ukrajini nestaje goriva za potrebe vojske
  • Završena prva runda pregovora Rusije i Ukrajine u Turskoj

Ukrajinska vojska izvršila raketni napad na Rusiju

U Belgorodskoj oblasti su odjeknule noćas eksplozije. Na internetu su se pojavile tvrdnje kako je to ukrajinski raketni napad. Detalje i snimke pogledajte OVDE.

Velika ruska pobeda

Borci bataljona "Somalija" Vojske DNR ističu zastavu DNR na jednom od poslednjih ukrajinskih uporišta u gradu - zgradi administracije opštine Kaljmiuskij. Snimke pogledajte OVDE.

PUTIN POSTAVIO ULTIMATUM

Predsednici Francuske i Rusije Emanuel Makron i Vladimir Putin završili su telefonski razgovor koji je trajao oko pola sata, kako javljaju strani mediji, pozivajući se na Jelisejsku palatu.Više o detaljima razgovora pogledajte OVDE.

Akcija ukrajinske vojske završila se katastrofom

Ukrajinska vojska je pokušala da izvrši kontranapad. Njihova akcija nije dala željene rezultate i završila se katastrofalno. Detalje i snimke pogledajte OVDE.

Na Putinu je da donese odluku

Ruski pregovarači su izneli detalje pregovora i rekli da je o svemu informisan predsednik Ruske Federacije. O čemu Putin mora da donese odluku, pročitajte OVDE.

Novi detalji pregovora

Rusija se ne protivi pristupanju Ukrajine EU, rekao je šef ruske delegacije Medinski.

"Kijev obećava da će se uzdržati od pridruživanja vojnim savezima", kazao je on.

Ukrajinska vojska izvršila raketni napad na Rusiju? (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

Rusija smanjuje aktivnosti oko Kijeva i Černigova?

Zamenik ruskog ministra odbrane: Rusija će drastično smanjiti vojnu aktivnost u okolini Kijeva i Černigova.

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da drastično smanji vojnu aktivnost u oblastima Kijeva i Černigova.

Sastanak Putina i Zelenskog moguć je istovremeno sa parafiranjem sporazuma između Rusije i Ukrajine na nivou Ministarstva spoljnih poslova, rekao je Medinski.

Ukrajinska vojska izvršila raketni napad na Rusiju? (FOTO/VIDEO)

Alo! Ilustracija /J.V.

 


"Išli smo konstruktivno. Od Ukrajine smo dobili predloge da razmotrimo njihov jasno formulisan stav o uključivanju u ugovor. Ovi predlozi će biti razmotreni u bliskoj budućnosti i o njima obavestiti predsednika."

Polazimo od toga da će relevantne ključne odluke biti donete u Kijevu i da će se morati stvoriti uslovi za dalji normalan rad.

Završeni pregovori

Rusko-ukrajinski razgovori u Istanbulu su završeni, trajali su oko 3 sata, pišu turski mediji.

„Prvi dan mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u Istanbulu je završen“, objavila je agencija Anadolija na Tviteru.

Rusku delegaciju je, kao i u prethodnim rundama pregovora, predvodio Vladimir Medinski, pomoćik predsednika Ruske Federacije. Nakon sastanka planirana je njegova izjava, prenosi RIA Novosti.

Prethodne tri runde pregovora Rusije i Ukrajine održane su u Belorusiji.

 

Moskva: Zapad pokrenuo sajber agresiju protiv Rusije

Sajber agresija koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije imaće posledice i biće utvrđeni njeni izvori, saopštilo je danas rusko Ministartstvo spoljnih poslova.

Navedeno je da u kontekstu operacije Moskve u Ukrajini SAD i, kako se kaže, "njihovi sateliti" preduzimaju masovnu sajber operaciju protiv Rusije, prenosi RIA Novosti.

Dodaje se da su državne institucije, mediji, objekti kritične infrastrukture i vitalni sistemi svakodnevno izloženi snažnim napadima sa upotrebom napredne informaciono-komunikacione tehnologije.

Niko ne treba da sumnja: sajber agresija koja je pokrenuta na Rusiju dovešhe do teških posledica po njene podstrekače i izvršioce. Izvori napada će biti utvrđeni, napadači će neminovno snositi odgovornost za svoja dela u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Dodaje se da u "sajber ratu" protiv Rusije učestvuju i "sajber plaćenici“, čiji se zadaci često graniče sa, kako se ocenjuje, "otvorenim terorizmom".

Abramovič nije ruski pregovarač

Kremlj je objavio da Abramovič legalno učestvuje u pregovorima dve delegacije.


"Ali on nije član ruske delegacije", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je napomenuo da Abramovič boravi u Istanbulu na poziv obe zaraćene strane.

 

 

Kremlj razmatra odgovor ako zemlje odbiju da plate gas u rubljama

Moskva razmatra plan akcije u slučaju da evropske strane odbiju gasne ugovore sa Rusijom, rekao je Peskov.

Nivo podrške u Rusiji operaciji u Ukrajini raste, a to su realnosti koje demonstriraju apsolutnu podršku stanovništva predsedniku zemlje, rekao je Peskov.

Zapadne kompanije moraju da razumeju potpuno izmenjenu situaciju u uslovima ekonomskog rata protiv Ruske Federacije, ruski gas će moći da se plaća samo u rubljama, izjavio je Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika RF.

 

 

Rusija otvara konkurs za regrute

Rusija će od 1. aprila otvoriti konkurs za nove regrute.

"134.500 ljudi biće upućeno u Oružane snage i druge strukture u kojima se služi vojni rok. To je manje od onoga što je pozvano u proleće 2021", rekao je on.

Ministar je naglasio da se "regruti neće slati ni na jedno žarište"

Spremni za organizaciju sastanka Putina i Zelenskog

Napredak u pregovorima između ruske i ukrajinske strane, koji počinju danas Istanbulu, otvorio bi put za sastanak dvojice predsednika ovih zemalja, i Anakara je spremna za njegovu organizaciju, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Kadirov: Ništa pregovori, samo rat

Lider Čečena Ramzan Kadirov je rekao da razgovori u Istanbulu neće odvesti nikuda.

"Mislim da treba da završimo ono što smo započeli, da uništimo Banderu, naciste i đavole, tek onda treba da donosite odluke šta dalje", rekao je čečenski šef.

Abramovič na pregovorima

Ruski biznismen i milijarder Roman Abramovič nalazi se u Istanbulu, gde će danas biti održani pregovori delegacija Rusije i Ukrajine, javlja TAS S.

 

Počeli pregovori: Medinski i Arahamija licem u lice

Mirovni pregovori između ruske i ukrajinske delegacije su počeli u palati Dolmabahče u Istanbulu.

Mihajlo Podoljak, član ukrajinske delegacije, objavio je novu fotografiju sa pregovora u Istanbulu.

Na njoj su predstavici ruske i ukrajinske delegacije, Vladimir Medinski i David Arahamija.

- Runda šefova delegacija. David Arahamija i Vladimir Medinski. O temeljnim odredbama pregovaračkog procesa. Delegacije rade paralelno na čitavom spektru spornih pitanja - napisao je u opisu fotografije

 

 

Ukrajina ocekuje otvaranje tri humanitarna koridora

Ukrajina se nada da će danas biti otvorena tri humanitarna koridora kako bi se evakuisali civili iz opkoljenih gradova, saopštila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Vereščuk je rekla da će to uključivati pokušaj uspostavljanja bezbednog koridora za osobe koje će privatnim vozilima napuštati opkoljeni južni lučki grad Mariupolj, prenosi Rojters.

Erdogan stigao na pregovore

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je na mesto pregovora Rusije i Ukrajine u palatu Dolmabahče u Istanbulu.

 

Ukrajinska delegacija stigla je prva u palatu Dolmabahče u Istanbulu na pregovore sa Rusijom. 

Nakon nekog vremena pristigao je i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, a kasnije pristigla je i delegacija Rusije. 

Snajperisti dežuraju na krovu kuće u blizini istanbulske palate Dolmabahče, gde će se voditi razgovori Rusije i Ukrajine.

Delegacije Rusije i Ukrajine stigle na mesto pregovora

Delegacije Rusije i Ukrajine stigle su jutros u Palatu Dolmabahče u Istanbulu, gde će biti održani prvi direktni pregovori dve strane od 7. marta, javlja TAS S.

Uoči bilateralnih razgovora, biće održan kratak trilateralni sastanak, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je stigao nešto ranije u palatu.

Delegacije Ukrajine i Rusije doputovale su juče u Istanbul.

 

 

Britanija: Ruska pretnja za udar na Kijev i dalje značajna

Rusija predstavlja značajnu pretnju za Kijev zbog sposobnosti da izvede udar, iako ukrajinske snage nastavljaju ograničene kontranapade na severozapadu grada, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba, prenosi Rojters.

Ruske snage su nastavile ofanzivu na Mariupolj uz kontinuirano snažno granatiranje ovog grada, čiji je centar i dalje pod kontrolom Ukrajine, navodi se u izveštaju britanskog Ministarstva odbrane.

Na drugim mestima, prema britanskom ministarstvu, ruske snage nastavlju sa blokadama, dok pokušavaju da reorganizuju i obnove svoje trupe, navodi Rojters.

 

 

KREMLJ SAOPŠTIO: "Mi ćemo stvarno upotrebiti nuklearno oružje"

Rusija će pribegnuti nuklearnom oružju samo u slučaju da joj bude ugroženo "postojanje", a nikako zbog ishoda sukoba sa Ukrajinom, saopštio Kremlj.

Rusija uputila snažan protest Hrvatskoj

Rusija je uputila snažan protest Hrvatskoj zbog toga što je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman predsednika Vladimira Putina nazvao ratnim zločincem.

 

Ukrajina: Raketni napad na Ljubotin, kuce sravnjene sa zemljom

Ruske oružane snage izvele su raketni napad na grad Ljubotin na severoistoku Harkovske oblasti, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Kako su naveli, u napadu je sravnjeno sa zemljom nekoliko kuća, prenosi Bi-Bi-Si. Prema navodima kancelarije regionalnog tužioica u Harkovu, povređeno je sedam osoba. Iz ruševina je izvučeno telo jedne osobe.

Zelenski traži od Evrope naftni embargo za Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je države Zapada da hitno pooštre sankcije Rusiji, i uvedu embargo na naftu, kako bi sprečile Moskvu da eskalira svoju vojnu operaciju protiv njegove zemlje.

"Rat punog obima je počeo. Sada ima mnogo nagoveštaja i upozorenja da će navodno oštrije sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Evropi, biti uvedene ako Rusija upotrebi hemijsko oružje", rekao je Zelenski povremeno udarajući rukama o sto.

 

 

Timošenko: Iz ukrajinskih gradova evakuisano 1.099 ljudi

Ukupno 1.099 ljudi evakuisano je iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore, izjavio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

On je u onlajn objavi napisao da je juče 586 ljudi automobilima napustilo opkoljeni grad Mariupolj, a 513 osoba je evakuisano autobusima u regionu Luganska, preneo je Rojters.

 

 

Danas u 9 i 30 pocinju mirovni pregovori Rusije i Ukrajine

Danas u 9 i 30 počeće pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu, saopšteno je danas iz kabineta turskog predsednika. Kako se navodi u saopštenju, pregovori će biti održani u Palati Dolmabahče, prenosi TAS S.

"Sastanak će biti održan iza zatvorenih vrata", dodaje se u saopštenju.

Sve o sukobima u 33. danu možete pročitati u NAŠEM PREGLEDU DANA.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rade

29.03.2022 11:57

Kadirov je u pravu uništiti Fašiste pa posle toga razgovori i dogovori!!! 💪