(UZNEMIRUJUĆE) NAREDILI IM DA IZAĐU IZ KOMBIJA I PUCALI IM U NOGE Rusija istražuje navodne snimke ukrajinskih vojnika koji muče ratne zarobljenike
Foto: Printscreen

Rusija je pokrenula istragu nakon što se na internetu pojavio snimak koji navodno prikazuje mučenje ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika.

„Snimak koji kruži internetom prikazuje zarobljene vojnike koji su pogođeni u noge, bez medicinske pomoći“, navodi se u saopštenju Istražnog komiteta RF u nedelju.

Šef komiteta Aleksandar Bastrikin naložio je istražiteljima da utvrde sve okolnosti incidenta, prikupe i evidentiraju dokaze i identifikuju sve osobe koje su u njemu bile umešane kako bi ih potom priveli pravdi.

Iako nije odmah bilo jasno gde i kada su napravljeni uznemirujući video snimci, neki izveštaji ukazuju da se incident odigrao u vojnom kompleksu koji se nalazi u istočnom ukrajinskom regionu Harkov, koji koriste „nacionalističke“ jedinice, dodaje komitet.

Više uznemirujućih snimaka, očigledno snimljenih u istom nepoznatom objektu, pojavilo se na internetu tokom vikenda.

PUTINOV SPECIJALAC IZNEO ZASTRAŠUJUĆE TVRDNJE Kadirov: Njihova komanda ih koristi kao topovsko meso!

Snimci su toliko uznemirujući da "Alo!" ne može zakonski da ih objavi. Na jednom snimku se vidi više ljudi, očigledno ruskih ratnih zarobljenika, kako leže na zemlji. Čini se da su svi vojnici teško pretučeni i imaju rane na nogama.

Povređene vojnike ispituju naoružani ljudi, od kojih mnogi nose plave trake koje obično koriste ukrajinske jedinice.

Neki od ranjenih su očigledno umrli tokom ispitivanja. Na snimku se takođe vidi da su tri druga zatvorenika kojima je naređeno da izađu iz kombija i onda im pucaju u noge iz neposredne blizine.

Ekstremna okrutnost prikazana u video snimcima izazvala je osudu, čak i od proukrajinskih zvaničnika.

Osnivač istraživačke novinarske kompanije "Belingket", koju finansira američka vlada, Eliot Higins, na primer, opisao je to kao "veoma ozbiljan incident" i pozvao na "dalju istragu" uznemirujućih prizora.

Najnovije vesti iz Ukrajine čitajte na našem blogu uživo OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Varg

29.03.2022 01:42

Ono sa mučenjem ruskih vojnika nije ništa spram kopanja očiju noźem ruskom zarobljeniku dok ovaj jadan vrišti ali ni u filmovima ono video nisam da je isis mala beba sa onim odsecanjima glava. Ja sam se bio jako uznemirio. Ako to smete da objavite onda ću vas kupovati redovnije. Podržavao sam Ukrajinu a danas sam imao želju da bude sravnjena i da se nikad ne obnovi. Ono su fašisti zaista ali Švabe su mala maca za one divljake.