UKRAJINA UŽIVO Ukljičili se u sukob Jedinice još jedne države prešle ukrajinsku granicu (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Američki predsednik Džo Bajden je, nakon što je u četvrtak boravio u Briselu, juče otputovao u Poljsku. On je stigao u  grad Žešov, a planirano je da se sastane sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom čiji je avion prinudno sleteo u Varšavu.

Bajden se juče obratio američkim vojnicima stacioniranima u Poljskoj.

Član ruskog pregovaračkog tima Vladimir Medinski rekao je juče da pregovori između Rusije i Ukrajine ne napreduju po ključnim pitanjima, ali da su blizu dogovora oko nekih sporednih tema.

U kratkim crtama:

  • Turska neutralisala minu u Bosforu
  • Novo granatiranje Donjecka
  • Bajden stigao u Varšavu
  • Nove sankcije Rusiji od Švajcarske
  • Ukrajinci tvrde da su oborili 3 ruska aviona
  • Rusi tvrde da su uništili ukrajinsku komandu
  • Zelenski pred kapitulacijom, tvrdi bugarski general

JEDINICE JOŠ JEDNE DRŽAVE VEČERAS UŠLE U UKRAJINU Rešili da se uključe u sukob svom silom

Do večeras su učesnici vojnog sukoba u Ukrajini bili samo pripadnici ruske i ukrajinske vojske i razne dobrovoljačke i plaćeničke jedinice, ali se situacija promenila.

Vlada samoproglašene države Južne Osetije poslala je svoje trupe da se uključe u vojni sukob. 

One su danas, u toku dana prešle preko teritorije Ruske Federacije i večeras su se rasporedile na frontu. Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi oslobodili gradonačelnika grada kod Černobilja

UKRAJINA UŽIVO Ukljičili se u sukob Jedinice još jedne države prešle ukrajinsku granicu (FOTO/VIDEO)

Foto: Twitter/printscreen

 

Gradonačelnika ukrajinskog grada Slavutiča, Juri Fomičev, danas su oslobodile ruske snage, nakon što je prethodno bio pritvoren, saopštila je ukrajinska partija Sužba naroda.

- Oteti gradonačelnik Slavutiča je pušten, a skupovi u gradu protiv Rusa su nastavljeni - dodaje se u saopštenju, preneo je CNN.

Ukrajina: Tri osobe ubijene u regionu Kijeva, šestoro ranjeno

Tri osobe su ubijene danas, a šestoro je ranjeno u artiljerijskom napadu na region Kijeva, javila je ukrajinska agencija Ukrinform. U izveštaju se dodaje da se drvena crkva iz 19. veka uništena.

Ovu vest je saopštilo ukrajinsko generalno tužilaštvo na svom Fejsbuku.

Vojnici iz Južne Osetije otputovali u Donbas

Vojnici iz Južne Osetije otputovali su u Donbas da učestvuju u ruskoj specijalnoj operaciji, rekao je predsednik Republike Bibilov, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo mapu sukoba u Ukrajini

 

 

Ruski Iskanderi uništili poziciju ukrajinskog PVO sistema Buk

Bajden stigao u Varšavu na razgovore

Američki predsednik Džo Bajden doputovao je u predsedničku palatu u Varšavi na razgovore sa svojim kolegom, poljskim predsednikom Andrejem Dudom, koji će se delimično fokusirati na invaziju Rusije na Ukrajinu.

 

 

Azovci u civilu napuštaju položaje?

Ruska strana prijavila je da pripadnici puka "Azov" obučeni u civile pokušavaju da napuste Vasiljevku u Zaporoškoj oblasti. Ruska vojska pretražuje teren.

 

 

Oborena ruska raketa nad Lisičanskom, Severodonjeck

 

 

Ukrajinska vojska: Donjeck pod intenzivnim granatiranjem

Ruske snage neprekidno granatiraju kontaktnu liniju u zoni Operacije združenih snaga u Donjeckoj oblasti, saopštio je na Telegramu načelnik Regionalne vojne uprave Donjecka Pavlo Kirilenko, prenosi Ukrinform.

Kličko otkazao policijski čas u Kijevu za vikend

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da se planirani produženi policijski čas u Kijevu otkazuje.

On je na Telegramu rekao da policijski čas koji je trebalo da počne u subotu u 20 časova i da traje do sedam ujutru u ponedeljak, po lokalnom vremenu, neće biti uveden.

Kadirov objavio snimak urbane borbe u Mariupolju

Novi video Ramzana Kadirova prikazuje kako se čečenska vojska bori protiv ukrajinskih vojnika za još jedan blok u Mariupolju.

 

 

Ukrajinska delegacija na sastanku sa Amerikancima

Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov i šef diplomatije Dmitro Kuleba sastali su se sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Ostinom i američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

 

 

Kijev: Policijski čas do ponedeljka

Od večeras u 20 časova po lokalnom vremenu u Kijevu će stupiti na snagu produženi policijski čas koji će trajati do ponedeljka u 7 ujutru, saopštio je na Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko.

Bezbednosno interesantan objekat uočen u Bosforu

Na ulazu u Bosforski moreuz primećeno je kretanje čudnog objekta, sličnog mini, piše u turski list "Star".

Ministarstvo odbrane Turske najavilo je neutralizaciju objekta koji liči na minu u Bosforu.

Rusi ispalili krstareće rakete na Žitomirsku oblast

Krstareće rakete visoke preciznosti „Kalibr“, ispaljene s broda, uništile su skladište municije i naoružanja u blizini sela Veliki Korovnici u Žitomirskoj oblasti. Snimak raketa pogledajte OVDE.

Mariupolj danas

 

 

Zelenski naftašima: Povećajte proizvodnju!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao zemlje koje proizvode naftu i gas da povećaju proizvodnju kako Rusija ne bi mogla koristiti svoju naftu i plin za ucenjivanje drugih nacija, javlja "Rojters".

Šojgu se oglasio nakon glasina o infarktu

Ruski MO Sergej Šojgu se pojavio u javnosti posle spekukacija da je imao infarkt. Opširnije OVDE.

Bajden danas sa ukrajinskim ministrima

Predsednik SAD trebalo bi danas u Poljskoj da se sastane sa ukrajinskim šefom diplomatije i ministrom odbrane, saopštili su iz Bele kuće.

Predaju se Ukrajinci kod Kijeva?

U zvanično nepotvrđenoj vesti, snimljen je veliki broj vojnog osoblja koji, kako se tvrdi, čine ukrajinski vojnici kod Kijeva koji su rešili da se predaju.

 

 

Belorusi u vojsci Ukrajine

Pripadnici bataljona nazvanog po Kastusu Kalinouskom, beloruskom piscu i revolucionaru iz 19. veka, položili su zakletvu i postali deo Oružanih snaga Ukrajine, prenosi kijevski "Indipendant".

 

 

Ruski helikopteri uništili UKR komandno mesto

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak razaranja hangara Oružanih snaga Ukrajine helikopterima Ka-52. Više o tome OVDE.

Bugarski general: Zelenski će potpisati predaju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uskoro će objaviti predaju zemlje, rekao je general Dimitar Šivikov u eteru Bugarskog nacionalnog radija.

„Približava se trenutak kada će predsednik Ukrajine objaviti predaju. „Ne sumnjam da će Ruska Federacija i njen vojni kontingent pobediti u ovom sukobu“, rekao je Šivikov.

Žestoke borbe u dva ukrajinska naselja

Oružane snage Ruske Federacije se bore za naselja Novomihajlovka i Novobahmutovka, nanoseći vatrenu štetu neprijatelju, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Grupa trupa Oružanih snaga Rusije izvodi borbena dejstva za zauzimanje naselja Novomihajlovka i Novobahmutovka, nanoseći vatrenu štetu neprijatelju u uporišnim tačkama i njegovim rezervama“, rekao je on na brifingu.

Objavljen snimak navodnog uništenja industrijske zone u Černihovu

 

 

Mapa svih vojnih dejstava u Ukrajini prethodne noći

 

 

Putin potpisao novi zakon

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je federalni zakon po kojim se obezbeđuje status veterana za sve učesnike u specijalnoj ruskoj operaciji u Ukrajini.

Rusija: Prva faza operacije završena, fokus sada na Donbasu

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je prva faza vojne operacije u Ukrajini “generalno” završena i da će se ruske snage sada usredsrediti na “oslobađanje” ukrajinskog istočnog regiona Donbasa, prenosi "Gardijan". Više o tome čitajte OVDE.

Rusi: Za dan pogođeno 117 ciljeva

Ruska vojna avijacija pogodila je za jedan dan 117 ukrajinskih vojnih objekata, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov

UKR vlasti: Oborili smo 3 aviona i 3 drona

Ukrajinske snage su u oblastima Donjecka i Luganska odbile ruske napade i uništile 8 tenkova i 11 vojnih vozila, saopštio je ukrajinski štab i dodao da su ukrajinske jedinice PVO oborile 3 aviona i 3 drona koji pripadaju Rusiji.

Sledeći snimak navodno predstavlja oboreni ruski avion nad Hersonom:

 

 

Bitke u Sumskoj oblasti

U Sumskoj oblasti situacija je i dalje napeta, vode se žestoke borbe, kaže načelnik Sumske regionalne vojne uprave Dmitro Živicki, prenosi Ukrinform.

Aktivna faza borbi je u Konotopskom, Sumskom i Oktirskom okrugu, naveo je Živicki na Telegramu i dodao da ruske snage i dalje granatiraju predgrađe Sumija i Okhtirku.

Podsetio je da su neki delovi u ovoj oblasti pod kontrolom ruskih snaga i naveo da su njegove prognoze za Sumsku oblast uzdržane ali optimistične.

"Ukrajina je već pobedila"

Ukrajinski premijer, Denis Šmigal, izjavio je kako je "strateški, Ukrajina već pobedila Rusiju".

Kijev neosvojiva tvrđava

U svom jutarnjem izveštaju, Glavni štab oružanih snaga Ukrajine naveo je da ukrajinske trupe nastavljaju da odbijaju napade ruskih snaga na glavni grad Kijev.

Ukrajinska vojska saopštava da su ruske snage imale poteškoća s angažovanjem kvalitetnog osoblja i podmirivanjem gubitaka pretrpljenih tokom operacije, delom zbog uticaja međunarodnih sankcija.

"Propaganda među vojnicima"

Generalštab oružanih snaga Ukrajine je u objavi na Fejsbuku rekao:

- Prema dostupnim informacijama, među ljudstvom oružanih snaga Ruske Federacije stalno se sprovodi propagandni rad, koji nameće ideju da rat mora biti završen pre 9. maja 2022.

U ovoj objavi se takođe tvrdi da su ruske medicinske ustanove, postavljene na teritoriji blizu granice sa Ukrajinom, pune ranjenih ruskih vojnika koji su učestvovali u ratu i naišli na jedinice odbrambenih snaga.

Sirene u Kijevu

U ranim jutarnjim satima u Kijevu su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Kina okreće leđa Rusiji?

Kineska državna "Sinopek" grupa suspendovala je pregovore o velikim petrohemijskim investicijama i ulaganjima u gas u Rusiji, javio je Rojters pozivajući se na izvore.

Kako su naveli, kineska vlada je pozvala svoje kompanije da budu oprezne zbog sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Mnogi širom sveta smatraju da je ovo pokazatelj da se zvanični Peking sve više distancira od Moskve.

Zelenski: Zadali smo snažne udarce ruskoj armiji

07.00 - U svom jučerašnjem video obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojska ove države zadala "snažne udarce" armiji Rusije i zahvalio svima koji su pomogli u odbrani zemlje.

On je govorio o "značajnim gubicima" koje je, kako navodi, ukrajinska vojska zadala ruskim snagama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading