NATO NAPRAVIO PAKLENI PLAN! Alijansa iza leđa Rusima pravi četiri nove borbene jedinice, i to u različitim državama
EPA

Stoltenberg je saopštio da alijansa mora da obezbedi da se rat ne proširi van granica Ukrajine, a on je oštro reagovao i na pretnje Rusije nuklearnim i hemijskim oružjem.

SAD I EU SPREMAJU TAKTIKU PROTIV GLADI I ZIME Lajen: Sutra sa Bajednom o isporukama američkog gasa u EU

Jedna od ključnih poruka samita NATO-a u četvrtak biće najava dodatne pomoći Ukrajini u cilju jačanja njene odbrane od nuklearnih, hemijskih, radioloških i bioloških pretnji. Upotreba hemijskog oružja je potpuno neprihvatljiva i značajno bi promenila situaciju i imala ozbiljne posledice, upozorio je Jens Stoltenberg. On je naglasio da se nuklearni rat ne može dobiti.

Na početku zasedanja, liderima saveznika će se u četvrtak obratiti ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji će, kako se očekuje, ponovo pozvati na uspostavljanje zone zabrane letova iznad Ukrajine. NATO insistira da to neće učiniti jer smatraju da bi to značilo rat velikih razmera ili značajno proširivanje sukoba.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO Čečenski vojnici vode žestoke borbe protiv pripadnika bataljona "AZOV" u Mariupolju

„Odlučni smo da učinimo sve što je u našoj moći da podržimo Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg, napominjući da NATO mora da obezbedi da se rat ne proširi van granica Ukrajine. „Članice NATO-a se suočavaju sa značajno izmenjenim bezbednosnim okruženjem u kojem su autoritarne vlade spremne da koriste silu.

U Briselu se pred saveznički samit pominje mogućnost da bi Stoltenberg mogao da bude produžen za još godinu dana, koja ističe ove godine. Upitan da li je spreman da ostane na funkciji, on je rekao da će o tome odlučivati 30 saveznika, te da je fokusiran na pripreme za samit u jeku veoma ozbiljne bezbednosne situacije zbog rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Emka

24.03.2022 02:17

Ako je ovo istina, onda je jako podmuklo. Zele da se ruske rakete lansiraju sto blize Balkanu. Kako lako oni zrtvuju ove 4 zemlje a ne npr. Poljsku ili Estoniju i sl. Bugarsku?

Problem

24.03.2022 10:03

Ne vidim problem. To je situacija koja se rešava za 15 minuta i pet hipersonjcnih raketa. Cilj je šta više mrtvih belih ljudi. Pa još pravoslavni,nebitno šta su sada.