SAD I EU SPREMAJU TAKTIKU PROTIV GLADI I ZIME Lajen: Sutra sa Bajednom o isporukama američkog gasa u EU
Tanjug/Ap

”Sutra ću razgovarati s predsednikom Bajdenom kako da damo prioritet isporukama prirodnog tečnog gasa iz SAD u EU u narednim mesecima. Ciljamo i na postizanje dogovora o dodatnim zalihama za sledeće dve zime”, poručila je Lajen.

SAD I EU SPREMAJU TAKTIKU PROTIV GLADI I ZIME Lajen: Sutra sa Bajednom o isporukama američkog gasa u EU

Tanjug/Ap

 

 

Predsednica Evropske komisije je pred Evropskim parlamentom ocenila da je energetska politika isto što i politika bezbednosti i da EU ubrzano ide ka značajnom smanjenju uvoza gasa iz Rusije, koji se, prema stavu Komisije, može postići radom na obnovljivim izvorima, uključujući hidrogen i biogas, ubrzanjem investicija u energetsku efiksnost i prelaskom na sigurne dobavljače gasa širom sveta.

Lajen je pozvala zemlje članice da po ugledu na mehanizam navake vakcina uspostavljen tokom pandemije zajedno rade na nabavci gasa, ali i na međusobnom deljenju rezervi iz skladišsa.

”Umesto da se međusobno takmičimo i tako dizemo cene, treba da zajedno kupujemo gas, a ne da to posebno svaka od 27 država članica radi za sebe”, kaže Lajen.

Predsednica EK navodi da rat u Ukrajini može dovesti i do gladi širom sveta i pozvala je Vladimíra Putina da pusti ukrajinske brodove ”pune žita koji su zadržani u Crnom moru”.

Ona navodi da je EU izdvojila 2,5 miljardi evra do 2024. godine za pomoć u snabdevanju hranom širom sveta, te da je dodatnih 500 milona izdvijeno samo za evropske poljoprivrednike kako bi im se pomoglo u saniranju trenutnih povećanih triškova, ali i gubitaka zbog trgovinskih mera protiv Moskve.

Ursula fon der Lajen je pred Evropskim parlamentom podsetila da je EU izdvojila milijardu evra za pomoć ukrajinskim oružanim snagama u odbrani od ruske vojske i poručila da je danas ”ime za slobodu Ukrajina, a da je ukrajinska zastava zastava slobode”.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading