OGLASILI SU SE IZ UNHCR: Pristup ukrajinskim izbeglicama da bude model za sve
Tanjug/Ap

Broj ljudi koji su pobegli iz Ukrajine od 24. februara premašio je tri miliona, u onome što je postala najbrže rastuća izbeglička kriza u Evropi od Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ogromna većina njih je dočekana uz adekvatnu pomoć i mogućnost privremenog boravka i pristupa zaposlenju u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom, a značajan broj je počeo sa preseljenjem dalje na Zapad.

DOŠAO JE ZBOG NAFTE Džonson boravio u poseti Emiratima i Saudijskoj Arabiji

Iz UNHCR je za Rojtersu rečeno da je ta agencija UN "duboko zabrinuta zbog rastuće ksenofobije, diskriminacije i isključenosti“ prema izbeglicama i tražiocima azila poslednjih godina i smatra da je izbeglička kriza u Ukrajini prilika za razmišljanje.

- Pozdravljamo ovakav ogroman prijem i solidarnost pokazanu prema izbeglicama poslednjih dana i nadamo se da bi ovo moglo da podstakne razmišljanje i pomak od nekih štetnih narativa i politika koje smo videli u brojnim kontekstima, rekla je Ketrin Mahoni, portparol Visokog komesara UN za izbeglice.

- UNHCR nastavlja da se zalaže za pristup zaštiti za sve one koji je traže, uključujući i one iz Sirije, Jemena, Etiopije i drugih zemalja i regiona, na osnovu međunarodnih obaveza zemalja da zaštite izbeglice. Agencija UN se zalaže za pristup azilu za sve izbeglice, dodala je Mahoni za Rojters.

Evropska unija je saopštila ranije da će ukrajinskim izbeglicama dati pravo da ostanu i rade u Uniji do tri godine, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miodrag iz Peći

17.03.2022 07:00

Tri miliona deficitarne ženske radne snage. Iz deugih ratnih područja su uzbegli uglavnom muškarci a ovde samo žene. Da li je to slučajno???