SUKOB RUSKE FREGATE I AMERIČKE PODMORNICE U PACIFIKU Korišćene dubinske bombe i torpeda?
Foto: mil.ru

Naime, kako je u svom saopštenju objavilo ovo ministarstvo američka nuklearna podmornica klase Virdžinija, koja nosi krstareće rakete otkrivena je u subotu 10.40 po moskovskom vremenu.

ŠTA NE RAZUMETE U REČENICI "RUSIJA ĆE GAĐATI AMERIKU NUKLEARNIM RAKETAMA AKO NAPADNETE"? Hladan tuš za "jastrebove" u Vašingtonu (FOTO/VIDEO)

Kao je saopšteno njenoj posadi je upućena poruka na ruskom i engleskom jeziku sledeće sadržine: "Vi ste u teritorijalnim vodama Rusije. Odmah izronite!", ali američka podmornica je u prvi mah ignorisala ovaj zahtev.

"U skladu sa smernicama za zaštitu podvodne granice, posada ruske fregate „Maršal Šapošnjikov“ klase Udaloj, koja je namnjena za protivpodmorničku borbu je koristila „odgovarajuća sredstva“, navodi rusko ministarstvo.

Koja sredstva nije saopšteno, da li su to bile dubinske bombe, torpeda ili neko drugo sredstvo nije saopšteno.

Osim što je navedeno da podmornica koristila sredstva radarske i akusitčne kontrole i da je zatim pod punim pogonom napustila teritorijalne vode Rusije.

PUTIN I BAJDEN IMAJU HITAN TELEFONSKI RAZGOVOR Svi pokušavaju da izbegnu rat

Podaci o nuklearnim podmornicama klase Virdžinija

Nuklearne podmornice klase Virdžinija imaju deplasman od 7.800 tona, dugačke su 115 metara i široke 10 metara, podvodna brzina 46 km na čas.

Maksimalna brzina podmornica je 25 čvorova, a mogu zaroniti do dubine od 250 metara. Podmornica ima 134 člana posade, od kojih su 14 oficiri.

Naoružani su raketama tomahavk i sa 28 torpeda Mark MK 48 i robotizovanim autonomnim podvodnim plovilima.

Podmornice klase Virdžinija (SSN-774) su prva klasa američkih podmornica dizajniranih za okeanske i obalne operacije. Planirane su da zamene starije nuklearne podmornice klase Los Anđeles. Pri projektovanju klase Virdžinija obilato su korišćeni računari.

HITNA EVAKUACIJA Zapadni obaveštajci upozoravaju - ruska invazija je NEIZBEŽNA, Amerika napušta ambasadu u Ukrajini

Trenutno se u operativnoj upotrebi nalazi ukupno 28 podmornica dok je njih 10 naručeno i u toku je njihova gradnja. Prva podmornica ove klase u operativnu upotrebu je ušla 23. oktobra 2004. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Gedza

13.02.2022 11:30

U režimu zvučne podvodne komunikacije, posadi strane podmornice na ruskom i engleskom jeziku data je poruka: „Vi ste u teritorijalnim vodama Rusije. Popnite se odmah na površinu“, navodi se u poruci.