LUKAŠENKO BACA ZAPAD NA KOLENA Bolje vam je da nas ne dirate!
Foto: Ilustracija

Bolje je ne dirati Moskvu i Minsk, poručio je predsednik.

Upitan tokom ekskluzivnog intervjua za Jutjub kanal „Solovjov lajv“ da li je moguć veliki rat u Evropi u slučaju konflikta sa Kijevom, beloruski lider je odgovorio: „Ne, previše lagodno živimo“.

„Komfor je veoma važan. Kada čovek počne da misli i mućne glavom da će sutra rat i da treba ići u sklonište, kao što je bilo kod nas u Belorusiji...“, podsetio je predsednik.

U situaciji sa nemirima u Kazahstanu „ODKB je pokazao da kada se Zapad tamo rasporedi i pošalje neke trupe ovde, mi ćemo već biti kod Lamanša“, kaže on, dodajući da zapadne zemlje to „znaju“.

Drugi razlog je uspešna operacija ODKB-a u Kazahstanu. Predsednik Belorusije je objasnio značaj te organizacije.

„Njena vrednost je u tome što smo pokazali koliko smo snaga imali, a da je bilo potrebno – povećali bismo te snage. Preuzeli smo kontrolu nad aerodromima, mi pored Alma Ate, a ruski predsednik Vladimir Putin u Nursultanu. Sada je jasno zašto su preuzeti. Ne bismo išli tamo peške“, objasnio je Lukašenko.

Šef beloruske države je napomenuo da bi „u Evropi bilo jednostavnije“.

„Zar oni ovo ne vide? Zato i shvataju da je besperspektivno ratovati protiv nas, pre svega sa Rusijom. Ne pričamo o nekom nuklearnom i drugom oružju. Ali nas je bolje ne dirati. Ne dirajte nas“, naglasio je predsednik.

S tim u vezi, dodao je da je malo verovatno da bi Ukrajina ratovala protiv Rusije i Belorusije, kao što želi Zapad.

„Ukrajina nikada neće ratovati protiv nas. Taj rat bi trajao najviše tri do četiri dana. Tamo nema ko da ratuje protiv nas“, ocenio je Lukašenko potencijal ukrajinske vojske.

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su još napetiji. Vašington i Brisel optužuju Moskvu za pripremu „invazije“ na Ukrajinu i jačaju svoje prisustvo u Istočnoj Evropi. Rusija je u više navrata odbacila optužbe Zapada.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading