Si Đinping
Foto: Alo/Alo! J.V.

Taj potez je bio očigledan diplomatski trik Vašingtona da pokuša da izoluje Moskvu apelujući na Peking. Ali Vang nije bio impresioniran ovim zahtevom za pomoć.

Umesto toga, u izveštajima kineskih medija o pozivu navodi se da je Vang pozvao Ukrajinu da sledi Protokol iz Minska, indirektno je izrazio protivljenje širenju NATO-a i napao SAD po brojnim pitanjima, optužujući ih za namerno „mešanje“ u unutrašnje stvari Kine. potkopavajući Zimske olimpijske igre i zahtevajući da bude u skladu sa politikom jedne Kine o Tajvanu.

BRITANSKI DRŽAVNI MEDIJSKI SERVIS Rat je počeo

Najčudnije od svega, Vang je rekao da SAD uopšte nisu promenile svoju politiku prema Kini u odnosu na politiku Trampove administracije, optužujući Vašington da nastavlja da podriva bilateralne odnose kroz neprijateljstvo. Ukratko, poziv je bio hladan ukor američkih zahteva.

Bajdenova administracija pokušava da igra dvostruku igru u svojim odnosima sa Kinom. On vodi nemilosrdno neprijateljstvo prema Pekingu na destruktivan način, ali kada se pojavi geopolitičko pitanje gde je Vašingtonu potrebna podrška i dijalog Kine, Vašington očekuje saradnju u dobroj nameri, odbacujući činjenicu da sopstveno ponašanje to onemogućava.

Iako Kina nije naivna da potpuno odbije dijalog sa SAD, stav u Pekingu predstavlja sve veću frustraciju i dosta joj je ovakvog ponašanja, koje vidi kao sve lošije, i manje je voljna da pravi ustupke bez sklapanja dogovora.

BEŽANIJA NATOVACA IZ UKRAJINE U toku je velika evakuacija

Kao jedan zapažen primer, u novembru prošle godine kineski predsednik Si Đinping održao je samit sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom.

Iz perspektive Kine, ovaj sastanak je osmišljen da stabilizuje veze i odvrati SAD od agresivne Trampove politike protiv Pekinga.

U praksi, samit nije postigao ništa, a Bajden je odmah nakon toga reagovao tako što je u sankcioni spisak naveo još desetine kineskih kompanija i izrazio podršku predlogu zakona o zabrani uvoza iz Sinđijanga na osnovu prinudnog rada.

Ovaj haotičan i licemeran pristup u američkoj diplomatiji znači da Peking sada sve više vidi angažman dobre volje sa SAD kao gubljenje vremena.

Ako SAD žele bilo šta, to mora biti uslovljeno poštovanjem suštinskih interesa Kine. Stoga je Vang iskoristio priliku da kaže Blinkenu o brojnim pitanjima koja nisu bila na dnevnom redu, uključujući nemešanje i Tajvan.

Takođe bi trebalo da bude jasno da Kina neće dozvoliti da se u njen odnos sa Rusijom ubaci klin kada obe zemlje vide antagonizam SAD kao obostran. Vang je osudio „hladnoratovski mentalitet“ koji okružuje Ukrajinu i naveo da „regionalna bezbednost ne može biti garantovana jačanjem ili čak širenjem vojnih blokova“.

Kina ne prihvata dugogodišnji zapadni diskurs o pretećoj ruskoj državi koja očigledno žudi da pokrene vojna osvajanja Evrope. Peking je zatražio od Kijeva da poštuje Protokol iz Minska – sporazum iz 2014. o okončanju borbi u regionu Donbasa.

Ovo, u kombinaciji sa ranijim komentarom o suprotstavljenim „vojnim blokovima“, pokazuje da Kina nije „nepristrasna“ po ovom pitanju i da se određuje u korist Moskve, što je jasan pokazatelj da se sama Kina indirektno protivi širenju NATO-a.

Blinken nije postigao nijedan od svojih ciljeva iz poziva i to pokazuje kako se SAD muče u suočavanju sa Moskvom i Pekingom istovremeno.

Ova promena odražava novi spoljnopolitički trend Kine, da je spremna da pruži veću podršku državama koje se takođe suočavaju sa problemima sa Vašingtonom nego što je to bilo ranije, kao što su Sirija, Severna Koreja, Kuba, Iran i druge.

PUTIN SE OBRAČUNAVA SA IZDAJNICIMA Neprijatelji Rusije dobili po nosu

Ova jedinstvena telefonska razmena ilustruje kako je Kina prešla sa spremnosti na ustupke do stavljanja većeg naglaska na sopstvene preferencije.

SAD ne mogu da dobiju saradnju od Kine po pitanjima poput Ukrajine, a da se istovremeno s njom agresivno sukobljavaju. Peking jasno stavlja do znanja da ova vrsta odnosa više nije održiva.

Ako SAD žele da se više angažuju u odnosima sa Kinom, Peking za to postavlja veoma visoku cenu, a saga o Ukrajini je ilustracija toga, zaključuje Tom Fowdy.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading