RUSIJA PODIGLA UMETNOST RATOVANJA NA SLEDEĆI NIVO Ovaj borbeni sistem je bez premca
Foto: Ilustracija

Princip umrežavanja predviđa da svi učesnici borbenih operacija postaju deo jedne mreže podataka, što omogućava uspostavljanje informacione i komunikacijske superiornosti nad protivnikom. Prema rečima jednog sagovornika, nekoliko jedinica je već dobilo celokupan komplet jedinstvenog taktičko-kontrolnog sistema koji je proizveo koncern „Sazvežđe“.

SVEMIR POSTAJE NOVO BOJNO POLJE Evo kako NATO sprema obračun sa Rusijom u kosmosu

„Takav komplet omogućava da se u obaveštajnom sistemu kombinuju komandovanja jedinicama, obaveštajna sredstva, oklopna vozila, artiljerija, PVO, bespilotne letelice, kao i jedinice sa kompleksom ‘Strelac’ i opremom „Ratnik“, rekao je on.

Drugi izvor je dodao da terminali za jedinstvene sisteme kontrole taktičke veze (ESU TZ), koji su postavljeni na naoružanje, vojnu i specijalnu tehniku, omogućavaju sprovođenje umreženih operacija. Jedinice mogu da razmenjuju informacije u realnom vremenu. On je dodao da je ovakvim kompletima nedavno opremljena i Vislenska divizija ruske vojske.

Trenutno se terminali ESU TZ instaliraju na tenkove T-14 „Armata“ i T-90M „Proriv“, samohodne haubice „Msta-S“, raketne sisteme „Tosočka“, reaktivne sisteme baražne paljbe „Tornado“, bespilotne letelice „Orlan“, različite aparate za vezu i mobilne komandne punktove, PVO sisteme „Tor“ i „Buk-M3“, pojasnili su sagovornici.

ZAPADNI MEDIJI U PANIČNOM STRAHU Ako napadnete Rusiju sve će nestati u plamenu

„U okviru eksploatacije sistema plan je da se još više osnaži i modernizuje oprema jedinstvenim sistemima za kontrolu taktičke veze“, naveli su oni.

Ranije su u pres službi Zapadnog vojnog okruga izjavili da je Vislenska divizija opremljena jedinstvenim sistemima ESU TZ, ali nisu naveliko broj kompleta. ESU TZ je proizveo koncern „Sasvešđe“ koji je deo „Roselektronike“. Ovaj sistem pruža mogućnost da se napravi jedinstvena mreža čije informacije može da koristi posada bilo koje borbene mašine ili jedinice pomoću specijalnog terminala. Komanda na ovaj način dobija kompletnu informaciju o bojnom polju i o svim vojnim jedinicama.

NEMCI ZABORAVILI ISTOČNI FRONT Berlin otvoreno preti Rusiji

Primera radi, na ekranima terminala se mogu emitovati zajednički elektronski planovi terena na kojima će se naći vojska i obaveštajne snage neprijatelja, slika pogleda iz neke haubice koja se nalazi na desetine kilometara od komande ili video sa drona. Sistem ESU TZ nazivaju i „vojnim internetom“.

Komentari (0)

Loading