DONETA JE ODLUKA Evropska unija produžila privredne sankcije Rusiji
Sajt predsednika Rusije

Sankcije su prvi put uvedene 31. jula 2014. kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini, a ograničavaju određenim ruskim bankama i kompanijama pristup primarnim i sekundarnim tržištima kapitala EU i zabranjuju i druge oblike finasijske pomoći i posredovanja prema ruskim finansijskim institucijama.

Sankcije takođe zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili transfer svih materijala vezanih za odbranu i uspostavljaju zabranu robe dvostruke namene za vojnu upotrebu ili krajnjih vojnih korisnika u Rusiji.

Rusiji se ograničava i pristup određenim osetljivim tehnologijama koje se mogu koristiti u ruskom energetskom sektoru, na primer, u proizvodnji i istraživanju nafte.

Odluka o produžetku restriktivnih mera doneta je nakon poslednje procene primene sporazuma iz Minska postignutog 2015. godine u cilju prekida vatre i stabilzacije situacije u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Djurdja

13.01.2022 23:48

Vidim da se Putin strasno zabrinuo zbog ovoga. Sve to sto mu uskracuju, isto takvo, on moze stostruko da obezbedi iz Kine.

Perica

14.01.2022 01:02

Ja vidim da ćete se ove zime mrznuti. I treba da oladite g...ce!