VELIKA PUTINOVA PODRŠKA U BORBI PROTIV TERORISTA Vojnici ODKB nastavljaju raspoređivanje u Kazahstanu
Foto: mil.ru

I noćas su vojni ruski transporteri prebacivali na aerodrome u Kazahstanu specijalne jedinice mirotvoraca iz zemalja Organizacije kolektivne bezbednosti.

ZAHAROVA ZALEPILA ŠAMAR AMERIKANCIMA Vi ste pljačkaši, ubice i silovatelji

Tih specijalaca iz Rusije, Belorusije, Tadžikistana, Jermenije i Kirgistana biće oko tri i po hiljade i oni će čuvati važne objekte. Oni su već od dolaska velika moralna podrška vojsci Kazahstana. Bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji ima armiju od oko sto hiljada vojnika i oficira.

U prvim naletima agresivnih demonstranata vojska je bila demoralizovana jer očigledno nisu očekivali da će na njih pucati iz vatrenog oružja. Situacija se bitno promenila dolaskom Rusa i kada je predsednik Tokajev dao komandu da se na teroriste puca bez upozorenja.

Vlasti Kazahstana u subotu su nastavile da hapse organizatore krvoprolića u toj bivšoj sovjetskoj republici. Saopšteno je da je uhapšen predsednik Komiteta za bezbednost Kazahstana Karim Masimov. Na toj dužnosti je postavljen 2016. godine. Masimov je u dva navrata bio predsednik vlade Kazahstana od 2007. do 2012. i od 2014. do 2016. A od 2012. do 2014. bio je rukovodilac predsedničke administracije.

NEMAJU ŠANSE! NATO neće moći da izdrži više od šest meseci protiv Rusije

Predsednik Kazahstana Tokajev kritikovao je rukovodstvo Komiteta za nacionalnu bezbednost, što je "prespavalo" pripremu pokušaja državnog prevrata. Jermuhamet Jertisbajev, bivši ministar informacija i savetnik predsednika Nursultana Nazarbajeva, govoreći na jednom od TV kanala Kazahastana optužio je rukovodstvo Komiteta za nacionalnu bezbednost za izdaju i pokušaj prevrata.

- Povremeno su hvatali neke grupe ekstremista, ali su prećutkivali da postoje mnogobrojni logori za treniranje koji su bili u planinskom delu Kazahstana - kazao je Jertisbajev. Kritikujući rukovodstvo Komiteta za nacionalnu bezbednost Jertisbajev je rekao da im je cilj bio da smene predsednika Tokajeva. Ako se dokaže da je Masimov zaista skrivao informacije da se ekstremisti pripremaju u kampovima i da njemu preti zatvorska kazna do 15 godina zatvora.

Hapšenje bivšeg premijera i predsednika Komiteta za nacionalnu bezbednost potvrđuje da se stvarno vodio klanovski rat i u najvišem rukovodstvu.

U štabu demonstranata u Almatiju u hotelu "Kazahstan" uhapšen je Arman DŽumageljdijev, koji je u ekstremističkim krugovima poznat kao Divlji Arman. Navodno je on organizovao dolazak oko dve hiljade ekstremista u Almati. On je jedan od vođa pokreta za stvaranje turkofonske države od Balkana do Sibira. Studirao je u Turskoj i povezao se sa tamošnjim muslimanskim ekstremistima iz organizacije "Sivi vukovi". Među 4.266 uhapšenih učesnika nereda ima i stranaca koji govore na arpaskom.

I jedan izraelski državljanin je ubijen u nasilnim protestima, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Ovaj 22-godišnji Izraelac, ubijen je u Almatiju iz vatrenog oružja, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva

Dodaje se da je mladić boravio u Kazahstanu poslednjih nekoliko godina, prenosi Rojters.

AMERIKA UPUTILA OZBILJNE PRETNJE RUSIJI Pominju oružje i tvrde da neće biti samo sankcija

Nazarbajev nije pobegao

Glasine o tome da je bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev pobegao u inostranstvo demantovao je njegov pres-sekretar Ajdos Ukibaj. Nazarbajev se nalazi u prestonici Kazahstana Nur Sultanu koja je dobila po njemu ime u vreme nacionalne euforije kada su ga prozvali "ocem nacije"!

Posle izbijanja nereda u Kazahstanu pričalo se kako je Nazarbajev pobegao sa porodicom u susednu Kirgiziju. Zatim su blogeri tvrdili kako je pobegao u Kinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading