NEMAJU ŠANSE! NATO neće moći da izdrži više od šest meseci protiv Rusije
Alo! Ilustracija /J.V.

Prema Stoltenbergu, ako bude potrebno, NATO će primiti ne samo u Ukrajinu i Gruziju, već i u druge zemlje, poput Moldavije

„NATO ne namerava da pravi bilo kakav kompromis sa Rusijom po osnovnom principu, jer svaka zemlja može da bira svoje odbrambene saveze.

Alijansa se slaže da pregovara sa Rusijom, uz konsultacije sa Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom. NATO će pregovarati o bezbednosti sa Rusijom iskreno i otvoreno, ali postoji rizik da diplomatija ne donese očekivane rezultate.

NATO je spreman da sasluša probleme Rusije i pronađe kompromis, ali je neophodno otkloniti sumnje u dalje ruske akcije. Svaka ruska agresija na Ukrajinu imaće značajne posledice i visoku cenu “, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ruska strana se još nije izjašnjavala o tome, međutim, u stvari, sastanak zakazan za 12. januar u Briselu mogao bi da se završi bez donošenja ikakvih odluka.

Ipak, stručnjaci primećuju da NATO konkretno pokušava da izvrši pritisak na Rusiju, međutim Moskva ima efikasna rešenja koja će Alijansu naterati na pregovore.

„Rusija ima dovoljno oružja koje će naterati NATO da samostalno pregovara sa Rusijom. S obzirom na to kako Alijansa već reaguje na raspoređivanje ruskih trupa u blizini svojih zapadnih granica, logično je pretpostaviti da ako rasporedite rakete srednjeg dometa, sisteme za elektronsko ratovanje i hipersonično oružje, onda NATO verovatno neće moći da izdrži više od šest meseci pod psihičkim pritiskom“, naglašavaju ruski vojni eksperti

Komentari (1)

Loading
Žika

09.01.2022 01:31

Svaka NATO agresija na Ukrajinu imaće značajne posledice i visoku cenu.