NE OSTAVLJAJU SAVEZNIKA NA CEDILU Rusija poslala specijalne jedinice u Kazahstan
Foto: Shutterstock

Specijalci ruske privatne vojne kompanije poslati su u Kazahstan da uzmu pod zaštitu najvažnije ruske objekte, uključujući i vojne, koji se nalaze u ovoj zemlji.

U ovom trenutku je poznato da bi pripadnici ruskog PMC-a pre svega trebalo da preuzmu kontrolu nad kosmodromom Bajkonur, preneli su novinari projekta Var Gonzo.

„PMC iz Ruske Federacije mogu da uzmu Bajkonur pod zaštitu. Ovo izveštavaju izvori projekta, bliski rukovodstvu jednog od ruskih PMC-a.

Sada se regrutuje osoblje za poboljšanje bezbednosti kosmodroma i drugih strateških objekata u Kazahstanu. To je povezano sa masovnim protestima i neredima u zemlji “, saopšteno je.

Trenutno postoji rizik da demonstranti, koji su već naoružani malokalibarskim oružjem i koji kontrolišu vojnu opremu, mogu da zauzmu strateške civilne i vojne objekte i dobiju pristup poverljivim podacima, pošto su vlasti potpuno izgubile kontrolu nad situacijom u država.

Sudeći po trenutnoj situaciji u Kazahstanu, iza protesta koji su već doveli do državnog udara stoje strane obaveštajne strukture, pošto demonstranti, iako ne preduzimaju drastične mere, već kontrolišu televiziju, pristup internetu i niz državnih objekata.

S tim u vezi, informacija o slanju ruskih PMC-a u Kazahstan izgleda prilično uverljivo, međutim, ruska strana ove podatke zvanično ne potvrđuje.

Strani analitičari procenjuju da je Rusija već pripremila regularne specijalne jedinice koje će ući u Kazahstan ukoliko situacija eskalira i izmakne kontroli.

Komentari (0)

Loading