LUKAŠENKO HITNO POZVAO PUTINA Spremaju se da pomognu Kazahstanu
Foto: Ilustracija

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je saopštio danas da će on zameniti Nursultana Nazarbajeva na čelu Saveta za bezbednost republike.

- Od danas nameravamo da postupamo maksimalno oštro protiv prekršilaca - rekao je Tokajev u obraćanju naciji.

On je obećao da će uskoro izaći sa novim paketom predloga.

Predsednik je dodao da neće napuštati glavni grad i da će biti sa narodom.

- Šta god da se desi, biću u glavnom gradu - istakao je Tokajev.

Tokajev je u svom obraćanju građanima rekao da su huligani bili dobro organizovani tokom nereda.

- Kao predsednik dužan sam da štitim bezbednost i spokoj naših građana, da brinem o integritetu Kazahstana. Mere koje sam preduzeo imaju za cilj dobrobit multinacionalnog Kazahstana. Ali ove mere nisu dovoljne. Skreće pažnju visok nivo organizovanosti huliganskih elemenata - istakao je predsednik zemlje na televiziji.

On je dodao da iza protesta u zemlji stoje "finansijski motivisani zaverenici" koji su imali razrađen akcioni plan.

Do sada je funkciju predsednika Saveta bezbednosti obavljao Nursultan Nazarbajev, bivši predsednik zemlje.

Kazahstan preplavili protesti

U kazahstanskom gradu Alma Ata jutros su nastavljeni sukobi demonstranata i policije. Demonstranti su upali u zgradu uprave (akimata). Policija koristi gumene metke za razbijanje okupljenih.

Protestne akcije u Kazahstanu počele su prvih dana nove godine. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev potpisao je ukaz o uvođenju vanrednog stanja u Almatinskoj oblasti. Ukazom je uveden i policijski čas od 23 do 7 ujutru. Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove. U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading