RUSIJA SASULA EVROPI ISTINU U OČI: Vi ste obična marioneta bez ikakve kontrole
EPA/ALEXEY NIKOLSKY

- Danas ambicije igranja samostalne vojno-političke uloge i postajanja manje zavisnim od Sjedinjenih Američkih Država ne nalaze praktičnu primenu - napomenuo je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, ruski predlozi o garancijama bezbednosti sastavljeni su tako da sve bude apsolutno jasno, a ključan element u pregovorima o tom pitanju je strateški dijalog sa SAD.

Gruško je dodao da je širenje NATO-a politika „otvorenih vrata“ kojih se pridržava Alijansa, a time NATO povećava sopstvenu ranjivost.

Ranije je portparol spoljnopolitičke službe Evropske unije Peter Stano izjavio da EU, kao odgovor na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama, predlaže da se razgovara o evropskoj bezbednosti u već postojećim formatima, uključujući Savet Rusija-NATO i OEBS.

Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading