ŽESTOK ODGOVOR RUSIJE Kremlj se oglasio o optužbama za planiranu invaziju na Ukrajinu!
EPA

Obraćajući se novinarima, portparol predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov ocenio je da je optužba jednostavno „pogrešna“.

„Ova histerija, koja se sada raspiruje u anglosaksonskim medijima, u ukrajinskim medijima, a podržavaju je ukrajinski političari na čelu sa šefom države predsednikom Vladimirom Zelenskim, apsolutno je neprihvatljiva“, rekao je Peskov.

„Same optužbe da će Rusija nekoga napasti i optužbe da je Rusija na neki način agresivna su potpuno neosnovane“, nastavio je on.

ŽESTOK ODGOVOR RUSIJE Kremlj se oglasio o optužbama za planiranu invaziju na Ukrajinu!

AP photo

 

Tokom novembra, brojni zapadni mediji su tvrdili da Rusija planira „invaziju“ na Ukrajinu. Konkretno, američki CBS Nevs je izvestio da je verovatnoća vojnog upada sve veća „kako vreme postaje hladnije“.

Moskva je demantovala sve sugestije o pripremama za rat, koja je dosledno izjavljivala da kretanje trupa unutar ruskih granica nije stvar stranih zemalja.

„Bojimo se, već smo rekli, da bi ova eskalacija mogla biti pokušaj da se sakrije sopstvene pripreme Ukrajine za nasilno rešenje problema Donbasa“, nastavio je Peskov. "To bi bilo potpuno ludilo."

Sugestije o navodnim pripremama za pojačani sukob okružuju situaciju u ukrajinskom regionu Donbasa, gde „zamrznuti“ rat traje više od sedam godina. Sukob u Donbasu počeo je nakon događaja na Majdanu 2014. godine, kada su nasilni ulični protesti srušili demokratski izabranu vladu. To je na kraju dovelo do toga da dve samoproglašene republike Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR) proglase nezavisnost, što je potez koji nisu priznali ni Rusija, ni Ukrajina, ni bilo koja država UN. Prema Kijevu, regioni su pod upravom Kremlja. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu.

Najnovije optužbe da Rusija planira upad u Ukrajinu stižu samo sedam meseci nakon što su slična strahovanja izneta u aprilu ove godine. Takvi pozivi su bili godišnji događaj za to.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading