Zaharova oštro reagovala: Odgovorila marionetskoj vlasti tzv. Kosova
Instagram/mzakharovamid

Radi se o dvojici diplomata koji rade u prištinskom odeljenju ruske ambasade u Srbiji.

Priština je kao argument navela "opasnost po nacionalnu bezbednost" i "ustavnog poretka" koji, kako ističe Zaharova, u pokrajini faktički ne postoji.

- Polazimo od toga da taj ispad administracije u Prištini ne povlači za sobom posledice po pravni status pomenutih ruskih diplomata. U skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, koja je osnov za normalizaciju situacije na Kosovu, oni su akreditovani pri Misiji UN (UNMIK) i nemaju nikakve veze sa strukturama samoproglašene "države" - navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kako je navela Zaharova, po svemu sudeći radi se o namernoj provokaciji u prilog zapadnog projekta marionetske vlasti na Kosovu koja sprovodi agresivnu politiku usmerenu ne i poslednji put protiv Rusije i njene konstruktivne uloge na Balkanu.

- Pozivamo UNMIK i međunarodne snage na Kosovu da u okviru svojih ovlašćenja u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 osiguraju bezbednost i neophodne uslove za normalan rad personala ruske kancelarije u Prištini. Očekujemo od administracije UN odgovarajuće pisane garancije - istakla je Zaharova.

Podsetimo, Priština je juče proglasila dva zvaničnika kosovskog predstavništva Ambasade Ruske Federacije u Srbiji personama non grata.

 

Komentari (0)

Loading