SVI GREŠIMO KOD JEDNE STVARI Ruski doktor objasnio koliko često smemo da jedemo meso, ali i kako da ga spremimo!
Neki ljudi isključuju iz ishrane govedinu, svinjetinu, ovčetinu, pileće batake, kao i druge vrste mesa kojim protein mioglobin daje crvenkaste nijanse, rekla je ruskom radiju Sputnjik lekarka-nutricionista, kardiolog Asijat Hačirova. Zaista, ne treba zloupotrebljavati takozvano crveno meso, ali ga ne treba ni u potpunosti izbaciti, smatra ona.
- Postoje ljudi koji uopšte ne jedu meso. Iako bi crveno meso trebalo da bude deo naše ishrane, jer sadrži gvožđe koje održava hemoglobin u našoj krvi. Međutim, ono povlači za sobom velike rizike razvoja onkoloških i kardiovaskularnih bolesti. Zato se preporučuje da se ne jede više od dva do tri puta nedeljno - rekla je doktorka.
Ona je objasnila kako pravilno spremiti meso kako bi ono bilo maksimalno korisno za zdravlje.
- Najzdraviji, najdijetalniji načini spremanja su kuvanje i grilovanje. Najvažnije je da se prati da se ne stvori crna kožica koja nastaje pri sagorevanju. Sada se prodaju električni aparati za grilovanje – kao suvi tiganj na kojem se najbolje može spremiti meso - navela je Asijat Hačirova.
Bolje je na roštilju peći meso u tiganju, podmazanom uljem, nastavila je ona. Ipak, svaka marinada nije prigodna za upotrebu prilikom priprema ovakvih jela.
- Otvorena vatra je mnogo puta bolja, od prženja u ulju. Glavno je koristiti pravilnu marinadu, kako u njoj ne bi bilo majoneza. Nekoliko puta nedeljno ne bi trebalo jesti takvo meso, ali jednom nedeljno, u manjim količinama, možemo sebe častiti - smatra lekarka.
Postoji mišljenje da je neka vrsta mesa više za leto, a druga za zimu. Međutim, ona se ne slaže sa tim. Po njenim rečima, nema razloga da se neko meso smatra "letnjim", a neko "zimskim", prilikom izbora proizvoda ne treba se orijentisati na godišnje doba, već na sopstvene navike i sklonosti.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)