PUTIN O VELIKOM RASKOLU Udarili su na naše duhovno jedinstvo, zauzimaju crkve i prebijaju monahe!
EPA/SERGEY DOLZHENKO

– Udarili su na naše duhovno jedinstvo. Kao i u doba Litvanske vlasti, započeli su novo crkveno razgraničenje. Ne skrivajući da su sledili političke ciljeve, sekularne vlasti su se grubo umešale u crkveni život i dovele stvar do podele, do zauzimanja crkava, do prebijanja sveštenika i monaha – napisao je Putin.

Pre tri godine, na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja stvorena je raskolnička struktura – Pravoslavna crkva Ukrajine, nastala spajanjem dve otpadničke grupacije. Nova crkva je dobila tomos autokefalije od patrijarha Vartolomeja.

Pravoslavnu crkvu Ukrajine su priznali i prvojerarsi crkava Aleksandrije i Grčke, a 2020. godine i kiparska crkva. Kao odgovor, Ruska pravoslavna crkva je prekinula odnose sa Carigradskom patrijaršijom i onim primatima i episkopima u drugim pomesnim crkvama koji su prihvatili ukrajinski raskol – uključujući poglavara Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskopa Atine i cele Grčke Jeronima i arhiepiskopa Hrizostoma sa Kipra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading