PRAVOSLAVLJE NA UDARU Perfidne akcije u Crnoj Gori i Hrvatskoj imaju mračan cilj
Alo!/M. Š.

Aleksandar Raković je još rekao da su usvajanje Zakona o slobodi veroispovijesti 2019. i pokušaj otimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, neredi oko ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog, odluka cetinjske skupštine o Cetinjskom manastiru – „poslednji trzaji ostataka Đukanovićevog režima u nameri da se preko crkvenog pitanja u identitetskom smislu zaokruži crnogorska nacija kao antinacija srpskoj“.

- Međutim, crnogorska nacija nije ni nastala istorijskim putem i na zdravim osnovama da bi se bilo kako zaokruživala. Umesto toga, prisustvujemo procesu povratka jedinstvenog i nedeljivog srpskog identiteta u Crnoj Gori kao istorijskoj državi srpskog naroda. Srpska pravoslavna crkva je od 1219. prisutna na svom kanonskom prostoru koji obuhvata današnje granice Crne Gore. Dakle, Srpska pravoslavna crkva je jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori jer na tom podneblju nikada nije bilo nijedne druge pravoslavne crkve osim svetosavske - rekao je istoričar.

Kada je reč o crkvenim prilikama u Hrvatskoj, Raković je upozorio na postupak "obnove" tzv. Hrvatske pravoslavne crkve.

- Ekstremne grupe hrvatskih šovinista, predvođene Višnjom Pavelić, ćerkom Ante Pavelića, već su 2010. pokrenuli postupak "obnove" tzv. Hrvatske pravoslavne crkve. Ivo Josipović je iste godine, u vreme dok je bio predsednik Hrvatske, pismenim putem garantovao Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ne može biti ni govora o uspostavljanju tzv. Hrvatske pravoslavne crkve jer ona ima negativne konotacije koje sežu u Nezavisnu Državu Hrvatsku, a time se stvara nepodnošljiv odnos prema pravoslavnima u Republici Hrvatskoj. Međutim, pošto se skoro 17.000 ljudi na popisu u Republici Hrvatskoj 2011. izjasnilo kao Hrvati pravoslavne vere, to zagovornicima ustaške ideologije daje povoda da se nadaju da će tekući popis u Republici Hrvatskoj pokazati dalji porast "pravoslavnih Hrvata". Time bi se pokazalo da je uspela namera uticajnih delova Crkve u Hrvata, sa sedištem na Kaptolu, da se još jedan broj Srba u prethodnih deset godina konvertuje u hrvatsku nacionalnost. Dakle, pošto je protivnik opasan i u svojim namerama nemilosrdan, treba mu pružiti žestok otpor i utvrdi odbranu srpskog pravoslavlja na liniji kakva je bila ona kada je zaustavljena kanonizacija Alojzija Stepinca - objasnio je istoričar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading