BIVŠI BUGARSKI MINISTAR ZABRINUT Ostaćemo bez izvora energije
Foto: EPA/EPA/KIMIMASA MAYAMA

Dok nije započela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Bugarska nije razmatrala probleme sa električnom energijom, mada je zbog članstva morala da zatvori četiri energetska bloka nuklearne elektrane „Kozloduj“, izjavio je bivši ministar.

Prema njegovim rečima, u trenutnim uslovima kada Bugarska više nema „Kozloduj“, a izgradnja nuklearne elektrane „Belene“, za koju su već kupljeni ruski reaktori, je prekinuta zbog „spoljnopolitičkog pritiska“, Evropski zeleni dogovor ostavlja državu bez izvora energije.

U isto vreme Bugarska je smanjila snagu državnih termoelektrana, navodno jer je „Marica istok 2“ oslobađala štetne materije, a električna energija iz alternativnih izvora je skupa.

Partije koje su sada u parlamentu ne mogu da zaštite interese Bugarske, smatra Karakačanov: i pobednici poslednjih izbora „Postoji takav narod“ i partija „Da, Bugarska“ koja je ušla u koaliciju „Demokratska Bugarska“. To su pre svega ekonomski projekti, a njegovi učesnici računaju na neku vrstu spoljne podrške.

„Oni ne smeju ništa da urade sa Evropskim zelenim dogovorom, ne smeju da istupe protiv lobija u Evropskoj komisiji, koji nameće sličnu politiku. Važno im je da dobiju spoljnopolitičku podršku kako bi bili na vlasti bar polovinu svog mandata. Oni je obično traže na dva mesta - u Briselu i u Vašingtonu“, izjavio je Karakačanov.

Odustajanje od „Kozloduja“ je zločin, smatra bivši ministar.

On ističe da, po pitanju realizacije energetskih projekata svi slede svoje interese, i Brisel, i SAD i Rusija i nijedna od ovih država nije kriva, ako bugarski političari ne uspeju da zaštite svoje interese.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading