SASTALI SE MILO ĐUKANOVIĆ I ZORAN MILANOVIĆ Srbija je problematična, a srpski patrijarh zaslužuje šaku u glavu!
AP/Photo

 

 

- Poziv je usledio nakon ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju zadnjih dana. Poseta je ionako trebalo da se dogodi, ali su je ovi događaji ubrzali. Hteli smo dati podršku otvorenoj Crnoj Gori, većinu toga smo razjasnili. Crna Gora je 1997. godine mene navela da se zapitam, možda je to drugačija država. To je bilo kada je demonstrante u maršu na Tuzi, kod Podgorice, u kojem žive katolički Albanci, kada se narod išao fizički obračunati, zaustavila ih je policija. To je prvi put na prostorima divljački turbulentne Jugoslavije, da je u tim krajevima policija stala u zaštitu nacionalne manjine koja je bila tretirana kao neprijatelj. Od tada je Crna Gora drugačija, kandidat za članstvo u EU i otvorila je svoje zadnje poglavlje - rekao je Milanović u uvodnom obraćanju.

Milanović je izjavio da će se s crnogorskim čelnikom, nakon što on poseti premijera Andreja Plenkovića i predsednika hrvatskog Sabora Jandrokovića još družiti kratko vreme na Brionima.

- Zadovoljan sam današnjim boravkom u Zagrebu, Zahvalan sam na pozivu za uzvratnu posetu i na dobrom izboru termina za realizaciju poseta. Želim izneti viđenje naših odnosa, Hrvatsku doživljavamo kao dobrog suseda, koji nas podržava, imamo intenzivnu razmenu iskustava vezano za pregovore sa EU. U tu svrhu imamo česte političke kontakte koji su na najvišem nivou, u prilog tome ide i današnja poseta. Bili smo u razgovorima fokusirani na evroatlantske napore. Ponovio bih da je za nas evropska i evroatlantska budućnost jednako stabilnost Balkana. Zbog toga nas pogađa deficit pažnje iz Evrope na zbivanja u Crnoj Gori - rekao je Đukanović.

SASTALI SE MILO ĐUKANOVIĆ I ZORAN MILANOVIĆ Srbija je problematična, a srpski patrijarh zaslužuje šaku u glavu!

Youtube/Printscreen

 

- Rusija na prostoru Zapadnog Balkana deluje radi plasmana geopolitičkih interesa. Poruke koje dobijamo iz Moskve je da naše članstvu u NATO-u nije dobar geopolitički izbor. Već sam rekao da nema alternative evroatlantskoj budućnosti. Od suseda koji najbolje poznaju naš region imaćemo podršku u buđenju pomalo usnule pažnje u Evropi, da nam pomognu da ne sklizne s tog puta. Pričali smo i o bilateralnoj saradnji. Zahvalio bih se Hrvatskoj na raznim vidovima podrške, od političke do stručne i materijalne. Nedavno smo dobili 10.000 AstraZeneka cepiva iz Hrvatske - rekao je Đukanović.

Je li poziv Đukanoviću da dođe u Zagreb i poruka Beogradu?

- Poziv Đukanoviću je i poruka Beogradu, kada je kolega iz Crne Gore postavio pitanje podrške međunarodne zajednice novim izborima u Crnoj Gori je pitanje izvan mog opsega. Ali prisećam se svega što je prolazila Hrvatska, rešavali smo se uticaja međunarodne zajednice kao zarazne bolesti. Nepostojeći Berlin, nepostojeći Brisel kada je pitanju podrška Sarajevu, Zagrebu, Beogradu... Moja je poruka: bavite se samim sobom. Brisel da, ali u onoj meri u kojoj želite biti članica EU. Šta sad stoji između EU-a i Crne Gore? Izbori u Francuskoj? Da, ali i to će brzo proći. To što nema rata, nema razloga da Evropa drži oči zatvorene - rekao je Milanović.

 

Milanović Srbiju označio kao "problematičnu"

Milanović se na kraju osvrnuo na izjavu pokojnog patrijarha Irineja.

- Ova izjava da su prava Srba u Crnoj Gori ugrožena više nego u Pavelićevoj Hrvatskoj... Nakon toga može jedino šaka poleteti, ni Slobodan Milošević nije prelazio tu granicu, njegov govor bio je više komitetski, da ne kažem sokratovski - rekao je Milanović.

On se osvrnuo i na posetu Merkel Srbiji.

- Idu posećivati onoga ko je problematičan, zaključio je Milanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

16.09.2021 16:07

I ? Sta bi vi , od izdajnika nista bolje ne ocekujemo, a da li ces ti uspeti u nameri da nas malo testerises ? Neces . Vodi brigu o svom brlogu.