ŠMIT PROGNOZIRA RASPAD BiH? Teritorijalni integritet snažno doveden u pitanje!
EPA

Novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit ukazao je u nedelju na jednoj konferenciji u Nemačkoj na nedovoljnu zastupljenost Hrvata u centralnim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istakao potrebu promene izbornog zakona u ovoj zemlji.

- Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem komplikovan, pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem - rekao je Šmit na skupu pod nazivom "Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine", koji je u organizaciji Nemačko-atlantskog društva održan u ovoj zemlji.

On je rekao kako se hrvatski deo stanovništva, koji je, kako je istakao, dodatno smanjen iseljavanjem, oseća nedovoljno predstavljenim u "komplikovanim državnim strukturama".

- Hrvatima se mora dati mogućnost da se osećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotovanja izbora - rekao je Šmit ukazujući na opšte izbore u oktobru sledeće godine.

- Sada se postavlja pitanje kako organizovati izborno pravo tako da se država ne podeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje - rekao je Šmit.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading