UŽAS U ZAGREBU! Policija isprebijala slepog čoveka, slomili mu nogu, a onda su shvatili da nije taj kojeg su tražili!
EPA

Stevan Jambrešić ima 47 godina i od detinjstva je potpuno slep. S polusestrom živi na zapadnoj strani glavnog grada. Baš tamo pre dva meseca zatekli su ga i policajci i on prepričava kakvu neprijatnost je tom prilikom doživeo.

- Odlazim do plota, otvaram. Pazite pitanje, jeste vi Stevo? Eto, tako su pitali. Ja sam rekao da, da. Prezime nisu spominjali - rekao je Stevan Jambrešić.

Njegovo pravo ime je Stevan, ali ga svi zovu Stevo.

Zamenili ga s drugim čovekom

Nakon kratke komunikacije s policijom dvojica policajaca su ušli u dvorište, priveli ga na silu te mu pritom slomili nogu i iščašili ruku.

Zamenili su ga s drugim čovekom.

- Neko je u stanicu došao i prijavio svog očuha da ju je udario. Nisu ni čekali da kažem svoje prezime. Odmah su tražili neki dokument. Ja sam krenuo prema hodniku da je uzmem iz jakne, tako su mi rekli. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su blagu silu da primenjuju. Vukli su me prvo za ramena, tako da sam skoro pao na nos - rekao je.

Policija je, dakle, tražila čoveka potpuno s potpuno drugačijim prezimenom. Stevan Jambrešić, kaže, do svoje lične karte nije uspeo ni da dođe.

- Kad su me odvukli do pola dvorišta, oborili su me i počeli da udaraju po nozi, onako skačući dok ja nisam počeo bolno da arlaučem i rekao - slomili ste mi nogu. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, šta je bilo. Ja sam kazao - slomili ste mi nogu, uopšte se nisu obazirali na to, onda su počeli da me udaraju i da mi izvrću nogu - kaže.

Iz MUP-a priznaju grešku

Njegovo jaukanje čula je i komšinica Lejla Tataragić koja ga je videla kako leži na podu.

Naime, policija je tražila osobu romske nacionalnosti, istog imena, ali različitog prezimena, koja se, navodno, trebala nalaziti na istoj adresi. Postupanje policije bilo bi iznenađujuće grubo čak i da su našli pravu osobu, a potpuno je nejasno zašto Stevanu Jambrešiću nisu dali priliku da pokaže svoju ličnu kartu.

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon, neopravdano upotrebili silu. U odgovoru poverenika za zaštitu prava građana koji je stigao mejlom 13. jula, a nosi datum 28. juna, tvrde da su o svemu obavestili i Jambrešićevu sestru, i to još 21. juna. Taj odgovor nema nikakvog smisla jer, da je odgovor policije u kojem objašnjavaju da su krivi zaista primila, Jambrešićeva sestra se ne bi više od nedelju dana nakon toga obratila medijima.

Doktorka zaključila da mu nije ništa

U službenom policijskom zapisu piše da je doktorka Hitne koja je pozvana u stanicu, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

- Njihovo je pitanje samo bilo - jel' imate primedbu na policijsko postupanje? Rekao sam, naravno da da jer su mi naneli telesne povrede. No, pre nego što su me otpustili, zvao sam, tražio, insistirao da mi zovu hitnu pomoć jer ne znam šta je, boli me ruka, boli noga. Da bi hitna došla, neka doktorica, ima u dokumentaciji onoj, da bi me pregledala i zaključila kako je sve u redu - rekao je Jambrešić.

U KBC-u Sestre milosrdnice zadržan je pet dana.

Međutim, nakon što ga je policija isprebijala, još su ga i optužili za lažno predstavljanje te vređanje i omalovažavanje, ali i odbijanje davanja lične karte do koje nije mogao doći jer su ga - brutalno napali.

Za Potragu su danas iz MUP-a odgovorili da će nakon utvrđenih okolnosti optužni predlog protiv Stevana Jambrešića biti odbačen, dok će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih službenika te su o rezultatima kriminalističke istrage obavešteni i Državno tužilaštvo, Parlametarni Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine te tužilaštvo za osobe s invaliditetom. U kancelariji tužioca kažu da Stevan Jambrešić zbog nanošenja teških telesnih povreda ima pravo da podnese zahtev za odštetu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading