PROMOCIJA USTAŠTVA NA MESTU KLANJA SRBA Na stratištu u Glini hrvatski kvaziistoričari negirali genocid u Jasenovcu
Foto: Javno dobro

Uz dozvolu saorganizatora, knjižare i čitaonice u Glini, promocija knjige "Jasenovac i posleratni jasenovački logori", održana je na mestu gde su zverski ubijeni Srbi, a jedan od autora Stipo Pilić govorio je o tome da je "Jasenovac izmišljeni srpski mit kako bi se krivica za zločine svalila na Hrvate"! To je teza koju već godinama u hrvatskoj javnosti lansiraju revizionisti okupljeni u Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koji tvrde da su najveće zločine ovde počinili partizani, i to nakon 1945. Za njih je Jasenovac u vreme NDH bilo mesto gde su spasavani Srbi, gde su se izvodile pozorišne predstave, a masovnih zločina nije bilo.

Institucije, dan nakon ove sramotne promocije, ćute, jedino zamenica gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić kaže da je dobro što se nije okupilo mnogo ljudi, većinom su u dvorani bili organizatori, a nekoliko znatiželjnih meštana sve je posmatralo sa strane:

- LJudi ovo osuđuju, u Glini je mnogo antifašista, kao što smo i ja i moja porodica. Lično se nikada neću odreći važnosti antifašizma i znam dobro šta je bio Jasenovac i kakve su zločine ustaše tamo počinile. Ovakva manifestacija nije bila primerena, ali odluku o tome ne donosim ja. Najoštrije osuđujem revizionističke pokušaje u gradu u kojem su se dogodila masovna pogubljenja od strane ustaša.

Neverovatno je da je baš u Glini omogućena promocija jedne takve knjige čiji je izdavač Hrvatsko društvo istoričara "Rudolf Horvat", nazvano po poslaniku Sabora iz vremena NDH, ujedno i predavaču na Domobranskoj akademiji. Knjiga je trebalo da izađe još pre koju godinu, a recenzent Ivan Kozlica je u predgovoru napisao da je "Jasenovac središnja tačka kontroverzi koje su obeležile posleratno razdoblje, posebno nakon osamostaljenja Hrvatske". Kozlica tvrdi da "srpska istoriografija ne odustaje od preuveličavanja brojki jasenovačkih žrtava koje se kreću do milion ubijenih samo Srba", a da Hrvatska ne može da se suprotstavi "toj mitomaniji".

Iako su Srpsko narodno veće i Antifašistička liga Hrvatske reagovali uoči promocije knjige i tražili da se ona spreči, uz obrazloženje da je reč o opskurnoj publikaciji autora koji su poznati po lažnim istraživanjima i negiranju genocida u NDH, to se nije dogodilo.

- I danas pamtim reči svoga svekra koji je prisećao kako je krv tekla glavnom ulicom Gline. Nikada neću da prećutim osudu takvog događaja - ističe Bakšić Mitićeva, zgrožena što se promocija održala baš u njenom gradu.

Za razliku od Gline, neka druga mesta u Hrvatskoj, od Slavonskog Broda do Bjelovara, nisu dopustila da se u njima održi promocija proustaške knjige zbog čega su imali i neprijatnosti od samih autora, prenose "Novosti".

POZNATI EKSTREMISTI

PROFESOR istorije Stipo Pilić i magistar istorije Blanka Matković dobro su poznati hrvatskoj javnosti kao autori revizionističkih tekstova koji su objavljeni i pod kapom Hrvatske akademije znanosti i umetnosti. Matkovićeva je poručivala da tema o Jasenovcu nije za bojažljive, već samo za one sa tvrdom šijom i da nije dužna da se pokorava ničijim teorijama o Jasenovcu. Revizionisti tvrde da je Jasenovac bio radni logor, a Blanka Matković je najavljivala "Oluju 2" koja treba da donesene "pobedu istine".

SRUŠILI I CRKVU

CRKVE koja je bila poprište krvavog zločina odavno nema, razrušile su je ustaše, a na tom mestu je 1969. podignut Spomen-dom. nakon "Oluje" sve je demolirano i uništeno, a spomen-ploča uklonjena. Odlukom lokalnih vlasti Spomen-dom je 1995. godine dobio naziv Hrvatski dom i tu je održana promocija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading