OJ TREBINJE, DIKO HERCEGOVINE Grad koji pleni lepotom, istorijom, gastronomijom, ali i dobrim provodom (FOTO)
Tanjug/ Rade Prelić

Momo Kapor je davno napisao za Trebinje da nije ni selo ni metropola, da je Trebinje metafora, san.

Trebinje je grad smešten na samom jugu Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), na raskrsnici puteva, između gradova pod zaštitom Uneska, na samo 25 kilometara od obale Jadranskog mora.

Ima izuzetno povoljan geoprometni položaj i blagu mediteransku klimu sa velikim brojem sunčanih dana godišnje (260), što ga čini idealnim mestom za život, ali i za savršen odmor, te pogoduje razvoju različitih poljoprivrednih kultura.

TURISTIČKI BUM

Prvi put Trebinje se spominje u 10. veku kod Konstantina Porfirogenita, pod nazivom Tribunija. Kroz svoju dugu i burnu istoriju Trebinje je uvek predstavljalo raskršće puteva i vezu između Mediterana i unutrašnjosti Balkanskog poluostrva.

OJ TREBINJE DIKO HERCEGOVINE

Čeka te Hercegovina.

Čeka te Hercegovačka Gračanica, čeka te Tvrdoš.

Čeka te Jovan Dučić.

Čeka te kristalno čista Trebišnjica.

Čeka te sunce, čeka te vino.

Čekaju te platani.

Čekaju te dragi ljudi, koje srećeš na svakom koraku.

Ovaj grad iz godine u godinu postaje sve značajnije i razvijenije turističko odredište. Beleže se posete turista iz različitih delova sveta iz više od 90 država, a statistika govori da je njih svake godine sve više. Možemo reći da je Trebinje u protekloj deceniji doživelo svojevrsnu turističku ekspanziju.

Do toga je došlo prevashodno zbog proširenja turističke ponude koja je danas veoma raznovrsna i kompleksna.

POSETITE OBAVEZNO

Najposećenije i najznačajnije turističke lokacije i atrakcije u Trebinju su:

 - Centar grada sa letnjom baštom „Platani“, živopisnom zelenom pijacom, gradskim parkom u kome je najposećeniji lokalitet Hram Svetog Preobraženja, i više kulturno-istorijskih spomenika poput spomenika Jovanu Dučiću i Njegošu, kao i spomenika borcima iz svetskih ratova, te katolička katedrala i više poklona gradu pesnika Jovana Dučića;

 - Stari grad Kastel sa više malih ugostiteljsko-zanatskih radnji u kojem se nalazi i Muzej Hercegovine, ali i dve džamije i to: Osman-pašina i Sultan Ahmetova (Atik) džamija;

- Manastiri: Hercegovačka Gračanica, Tvrdoš, Petropavlov, Duži i Zavala; Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u selu Mrkonjići

Grad sunca posebna atrakcija

Posebno veliki značaj za turizam Trebinja ima rekreativno- turistički kompleks "Grad sunca", koji je svečano otvoren 2017. godine. Sadrži akva-park i dino-park sa zabavnim sadržajima.

- Arslanagića (Perovića) most;

- Hercegovačka kuća.

SJAJNA VINA I KUHINJA

Trebinje je poznato takođe po dobrim i kvalitetnim vinima, čija proizvodnja ima dugu tradiciju, ali i po čuvenim specijalitetima. Veliki je broj autohtonih hercegovačkih specijaliteta koji se pripremaju u velikom broju restorana i ugostiteljskih objekata.

OJ TREBINJE, DIKO HERCEGOVINE Grad koji pleni lepotom, istorijom, gastronomijom, ali i dobrim provodom (FOTO)

Tanjug/ Rade Prelić

 

Avanturizam doživljava posebnu ekspanziju u Trebinju, pa se svakom zaljubljeniku u prirodu pruža niz mogućnosti da uživa u paraglajdingu, planinarenju, biciklizmu...

Grad krasi reka Trebišnjica, koja svojim najlepšim delom protiče kroz sami centar. Nekada najveća ponornica u Evropi, svojom čistoćom pravi je raj za sportske i rekreativne ribolovce, ljubitelje kajaka i kanua i za brojne kupače.

Trebinje raspolaže sa preko 2.000 ležajeva u različitim vrstama smeštaja. Turistički info centar je smešten na najatraktivnijoj i najfrekventnijoj lokaciji i spada u red najboljih na ovim prostorima, o čemu svedoče brojna priznanja.

Zato ne čekajte, već danas spakujte kofere i krenite put Trebinja!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading