NOVI POČETAK: Vladika Hrizostom najavio gradnju dve nove crkve i oglasio se povodom rušenja crkve u Konjević Polju
Srpska pravoslavna crkva

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je da crkva ima u planu da gradi dve crkve, jednu u Bratuncu u spomen svim žrtvama srpskog naroda Podrinja, kao i u Konjević Polju, nakon što se utvrdi adekvatna lokacija. Građenje novih crkvi Hrizostom je nazvao novim početkom, te da će one istovremeno služiti potrebama vernika ovih područja.

Mitropolit je pojasnio detalje vezane za rušenje crkve u Konjević Polju.

On je naveo da se prilikom izmeštanja crkve odstupilo od prvobitnog dogovora te da je radove obavila firma iz Brčkog umesto prvenstveno najavljene firme iz Foče.

"Mi smo u dva, tri navrata rekli da je u pitanju međunarodni sud koji je presudio tako da se crkva ukloni - s tim da se ukloni na način da to pristoji crkvi, da se sav materijal sačuva, kako bi se sa njim izgradila nova u spomen svih žrtava srednjeg Podrinja upravo u Bratuncu", kazao je mitropolit.

Otkrio je i da se "odstupilo od prvobitnog dogovora".

"To je rezultiralo onakvim načinom rušenja crkve koji nije ni po dogovoru, a ni po onome kako smo bili u poslednjem momentu obavešteni", naveo je. 

Kako je kazao, firma iz Foče bila je zadužena da ukloni crkvu i da je prenese u Bratunac, međutim, desilo se da je druga firma iz Brčkog bila izvođač radova te je nakon rušenja crkve materijal prebačen na lokalitet u Bratuncu.

„Jeste da je ovo težak i vrlo emotivan momenat za svakog Srbina, ali mi smo jedan veliki narod koji mora razmišljati i racionalno i razumno, a ne samo emocijama“, kazao je mitropolit.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading