PROTESTI U LJUBLJANI Slovenci ustali protiv Janše, zahtevaju prevremene izbore (VIDEO)
Foto: Printscreen

Policija je danas upozorila da je okupljanje neprijavljeno i da će nadzirati demonstrante i onemogućiti pristup delu grada u kojem su zgrade državnih institucija.

Novi protesti su izazov nestabilnoj vladajućoj koaliciji premijera Janeza Janše koja se danas susreće i sa izazovom i u parlamentu, jer želi da smeni predsednika parlamenta koji se „odmetnuo“ i priključio opozicionim kritikama na račun vlade.

 

 

Pozivi na današnji veliki popodnevni skup proširili su se poslednjih dana društvenim mrežama, a uobičajenim manjim antivladinim okupljanjima petkom, tzv. „biciklističkim“ protestima, danas bi – prema najavama medija – trebalo da se pidruže organizacije sindikata i penzionera, studenti, akademska zajednica, ekološka udruženja, umetnici, kao i marginalizovane društvene grupe, nezadovoljne delovanjem i učinkom Janšine vlade u borbi protiv korona virusa i Janšinim stilom vladanja.

Podršku skupu uputile su i pojedine stranke iz leve opozicije, dok premijer Janša tvrdi kako iza današnjih kao i ranijih demonstracija stoje one političke snage koje žele da sruše njegovu vladu. Parlamentarna opozicija nije u sredu uveče uspela da obezbedi dovoljno glasova za pokretanje ustavne tužbe protiv premijera Janše, ali je najavila da se i dalje zalaže za odlazak ili smenu njegove vlade i raspisivanje novih izbora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading