Podela BiH zbog rata Izraela i Palestine
Printscreen

Sukob između Izraela i Hamasa odrazio se i na BiH tako što je polovina zemlje izrazila podršku Palestincima, dok je druga stala na stranu jevrejske države.

Svojevrsni "rat" simbolima započeo je 10. maja, kada je fasada čuvene sarajevske Većnice bila osvetljena bojama palestinske zastave.

Zastava Palestine u Sarajevu i Mostaru

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pisala je na Tviteru je da je to učinila gradska uprava, izražavajući solidarnost sa nevinim žrtvama i njihovim porodicama.

 

 

Nakon toga nepoznate osobe okačile su zastavu Palestine na Starom mostu u Mostaru, pošto je gradonačelnik Mario Kordić navodno odbio zahtev za osvetljavanje mosta bojama palestinske zastave, po uzoru na gest iz Sarajeva.

"Nećemo zaboraviti hrvatske naciste 1993. u Bosni i cioniste u Palestini", stoji u opisu jednog od tvitova koji podseća na žestoke sukobe Bošnjaka i Hrvata u BiH navedene godine, sve dok se pod patronatom stranih sila nisu prisilno ujedinili kako bi ratovali protiv Srba.

 

 

Nije poznato ko je tražio da se osvetli Stari most niti ko je postavio palestinsku zastavu, ali još jedna objava na Tviteru dolila je ulje na vatru video-snimkom osobe koja se predstavlja kao "hercegovački Klo", koja je, uz službeni pano vlade Zapadnohercegovačke županije postavila zastave Izraela i Herceg-Bosne uz poruku kako se moli za mir u Jerusalimu.

Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor zahvalio je na podršci. "Hvala vam na neprestanim molitvama i podršci", napisao je Mor.

Republika Srpska i Izrael

I vlasti u Republici Srpskoj dale su svoj doprinos ovom ratu simbolima, pa je zgrada u Banjaluci, u kojoj je sedište entitetskog predsednika, osvetljena bojama izraelske zastave, a odlučili su to da učine i u Trebinju, osvetljavajući zidine starog grada.

"Naše misli i podrška su uz jevrejski narod, a sve naše želje posvećene su izgradnji mira", objavila je na Tviteru Vlada RS, i to na profilu vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu Milorad Dodik.

 

 

Mediji u BiH izveštavaju o sukobu između Izraela i Hamasa kao da zastupaju stavove zaraćenih strana. Oni u Federaciji izveštavaju o patnjama Palestinaca, a u Republici Srpskoj o žrtvama u Izraelu.

 

 

BiH je među zemljama u kojima Izrael nema svoju ambasadu, ali zato tamo deluje palestinska ambasada. Palestinski ambasador Rezek Namora bio je gost medija u Federaciji i tamo je govorio o nedavnim sukobima.

Rekao je da su ih izazvale "imigrantske bande", a vladu u Izraelu nazvao je rasističkom.

"Proterivanja, uništavanje domova, hapšenja i ubijanja nastavljaju se svakodnevno kao deo organizovane politike definisane rasističkom diskriminacijom i pokušajima gnusnog etničkog čišćenja", citirao je sarajevski portal Faktor palestinskog ambasadora.

Neki vide konkurenciju u isticanju jevrejskih i palestinskih simbola kao čistu politiku inata, vrlo tipičnu za BiH, politiku u kojoj argumenti i činjenice zapravo nisu valjani.

Može se reći i da se radi o tipičnoj naivnosti naroda na ovim prostorima koji navijački, međusobno inateći se, zauzimaju strane u sukobima koji ne bi trebalo mnogo da ih zanimaju i tako samo produbljuju lične sukobe, identifikujući se sa potpuno stranim svetom, delom planete koji nam nije nimalo sličan, niti srodan, niti bi trebalo da se mešamo u sukobe koji nas se ne tiču.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
dudukdodo

15.05.2021 10:20

Budale iz shumske podrzavaju one koji su priznali KiM.