ALBANSKI LOBISTA ZAKUVAVA NOVE SUKOBE U BOSNI Server preti: Biće rata!
Tanjug/ Zoran Zestic

Profesor Univerziteta „Džons Hopkins“, inače poznat kao albanski, hrvatski i bošnjački lobista koji ne prestaje da provocira Srbiju, izjavio je da raspad BiH ne može proći bez rata između Srba i Bošnjaka.

- Etnička podelu BiH nije moguća bez nasilja. Gravitacioni centar budućeg konflikta bio bi distrikt Brčko. Bez Brčkog Republika Srpska ne postoji, a i Federacija BiH bi bez njega imala jako teško postojanje - poručio je Server.

ALBANSKI LOBISTA ZAKUVAVA NOVE SUKOBE U BOSNI Server preti: Biće rata!

Dževad Galijašević

DZEVAD GALIJASEVIC Tanjug Sava Radovanovic

Analitičar i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević istakao je za Alo! da Serverovu izjavu treba shvatiti kao pretnju.

- On preti ratom, na konkretnoj tački gde bi mogli biti vojni udari, preti mostobranom u Brčkom koji treba preseći Republiku Srpsku i govori nam kakva bi priroda vojnog udara bila, a bila bi antisrpska. Podsetiću na Kučanov (bivši predsednik Slovenije) intervju koji govori o dokumentu koji je pre nekoliko godina rekao da je BiH neodrživa, da to ne može biti mirni razlaz, da to može biti samo rat. Osnovni cilj pretnji koje se upućuju RS neposredno, a posredno se upućuju Srbiji, da se može izvršiti udar iz Hrvatske, da se može izvršiti brza vojna pobeda protiv Srba u BiH, jeste da to treba da bude faktor za Vučića u daljim razgovorima o normalizaciji odnosa sa samoproglašenom, terorističkom, kriminalnom državom Kosovo, sa crnom rupom Evrope - objasnio je Galijašević i dodao da Server nije ukazao ni na šta novo, osim ove preteće, intonirane poruke i određivanja tačke budućih ratnih sukoba za RS.

- Kod Bošnjaka ne postoji potencijal koji bi krenuo u rat na koji poziva i Bakir Izetbegović. On stvara tu ratnu, huškačku atmosferu u pojedinim medijima. Bošnjaci su umorni od Bakira, od tih poltrona koji su bili u svim vlastima i umorni su od priča o ratu. Bošnjaci žele miran život kao i Srbi -zaključio je Galijašević.

Opasnost vreba u migrantskim krugovima

Galijašević ističe da ipak ne treba potceniti činjenicu da u Bosni postoje radikalni islamisti koji su prošli ratišta Sirije, Iraka, Avganistana, i ostaci mudžahedinskog pokreta koji su ratovali u BiH.

- Takođe imamo kroz migrantski talas prisutne vojnike Al Kaide i Islamske države. Da li su oni neki faktor u geopolitičkim kalkulacijama, da li je planirano da oni budu upotrebljeni, to je pitanje. Ne verujem u međuetnički rat, ali verujem da postoji ozbiljna bezbednosna pretnja upravo iz ovih islamističkih krugova. U BiH ima preko 100.000 ilegalnih migranata. Treba obratiti pažnju na ovu priču i pretnje Servera - kazao je Galijašević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading