isterivanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ispostavilo se, naime, da je Državni Fond za žrtve krivičnih dela u Poljskoj tokom prethodnih vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda kupovao na primer, noževe za kola seoskih domaćica, simpatizera vlasti, a čak je odobrio 23 miliona evra katoličkom isterivaču đavola švarglom.

Reč je o svešteniku egzorcisti Mihalu Olševskom, koji se proslavio time što je uz pomoć švargle isterao vegetarijanske zle duhove iz jedne aktivistkinje NVO Amnesti internešel. Prethodno je pokušao te "vegeterijanske đavole" da istera kobasicom.

Fondacija Profeto koju je osnovao taj isterivač đavola dobila je iz Fonda za žrtve zločina pod prethodnim ministrom pravde Zbignjeva Žobra od 2021. godine 14 miliona evra, a posle poraza na izborima hitno je potpisan aneks za nove donacije od još nekoliko miliona evra u preračunu, znači ukupno preko 23 miliona evra.

Provere eventualnih zloupotreba državnog Fonda za žrtve, koje je naredio novi ministar pravde u vladi premijera Donald Tuska posle izbora 15. oktobra, otkrile su da je sveštenik Olševski dobio milione za to da izgradi u Varšavi centar za žrtve zločina.

U centru je međutim počela i izgradnja pet televizijskih studija, tri sobe za režiju i postprodukciju i bioskopske sale, javljaju poljski mediji i tumače to kao pokušaj da se javnim novcem finansiraju novi mediji u koje bi Pravo i Pravda mogla da izmesti partijsku propagandu, koja je do poraza na izborima bila domen javnih medija, pre svega poljske državne televizije, a bez koje su konzervativci Kačinjskog ostali.

Pravu televiziju u Centru za žrtve fondacija egzorciste pravdala je time da želi da žrtve mogu da snime svoje pesme.

Nova vlada široke koalicije Tuskove Građanske koalicije, demohrišćanskog Trećeg puta i ujedinjene Levice posle kontrole u ministarstvima počela je u januaru da objavljuje na šta su išla javna sredstva tokom poslednjih osam godina dok je na vlasti bio Kačinjski i njegovi konzervativci.

Državno revizorsko telo još u martu prošle godine objavilo je izveštaj o zloupotrebama tog fonda, između ostalog od tog novca kupljen je od Izraela špijunski softver Pegaz za borbu protiv terorista i organizovanog kriminala koji je međutim prethodna poljska vlada upotrebila protiv političara opozicije i nekih neugodnih tužilaca i novinara.

Dok se nije saznalo za novac za isterivača đavola švarglom, glavni biser bile su donacije od po 1.160 evra za kola seoskih domaćica u 500 sela širom zemlje da kupe noževe i pribore za jelo uz obavezu da svako kolo organizuje neku manifestaciju podrške žrtvama zločina.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading