IAEA
Foto: Alo/Foto: Tanjug

Na pitanje da li postoji zabrinutost među stručnjacima koji stoje iza izveštaja, koji uključuje učesnike iz 11 zemalja, Grosi je za Rojters rekao: "Čuo sam da se govori o tome. Međutim, ono što smo objavili je naučno besprekorno".

On je rekao da niko stručnjaka nije direktno izrazio zabrinutost, ali nije naveo kako je čuo za zabrinutost jednog ili dva eksperta.

Kineski državni list "Global tajms" je juče objavio da je kineski stručnjak Liu Senlin razočaran "ishitrenim" izveštajem o Fukušimi, dodavši da je doprinos stručnjaka ograničen.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin dodao je da izveštaj IAEA "ne odražava u potpunosti stavove svih eksperata uključenih u procenu", kao i da su zaključci izveštaja "ograničeni i jednostrani".

Radna grupa koju je osnovala IAEA 2021. godine za ispitivanje bezbednosti plana Japana da ispusti radioaktivnu vodu iz postrojenja koje je uništio cunami pre više od decenije, uključuje i članove iz Argentine, Australije, Kanade, Francuske, Maršalskih ostrva, Južne Koreje, Rusije, Velike Britanije, SAD i Vijetnama.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u utorak da je odobren plan Japana jer bi ispuštanje radioaktivne vode imalo zanemarljiv uticaj na životnu sredinu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading