SVETU PRETI TALAS RATOVA! Amerika priprema budžet, izdvojena sredstva za "širenje demokratije!"
Foto: Printscreen/Twitter

Američki predsednik Džo Bajden najavio je dodatnih 690 miliona dolara potrošnje na napore da se podrži demokratija širom sveta, kao i planove da obezbedi dodatnih 9,5 milijardi dolara od Kongresa za istu svrhu.

Veliki deo novca ići će preko novog biroa koji će biti formiran u okviru Američke agencije za međunarodni razvoj, rekao je američki predsednik.

Agencija će da radi u okviru Stejt departmenta i biće odgovorna za programe humanitarne pomoći.

Bajden je otkrio planove finansiranja tokom virtuelnog okupljanja lidera odabranih nacija, koje njegova administracija smatra „demokratijama“ , za razliku od onih koje svrstava u „autokratije“.

„Demokratije sveta postaju sve jače, a ne slabije. Autokratije sveta postaju sve slabije, a ne jače. Naš svet treba da ojača demokratije, da održimo buktinju slobode za nas i za generacije koje dolaze,” rekao je Bajden, prenela je „Al Džazira”.

Suma od  690 miliona dolara dodeljena je Predsedničkoj inicijativi za demokratsku obnovu, koju je Bajden pokrenuo 2021. tokom inauguracionog Samita za demokratiju.

U obrazloženju odluke Vašington je opisao nekoliko oblasti u kojima kaže da će novac američkih poreskih obveznika pomoći jačanju demokratije u inostranstvu.

Lista uzroka uključuje podršku „slobodnim i nezavisnim medijima“, jačanje „integriteta informacija“, borbu protiv korupcije tako što će Ministarstvo finansija SAD „demaskirati fiktivne kompanije“, jačanje „ljudskih prava i demokratskih reformatora“ i odbranu „slobodnih i fer izbora“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aleks

30.03.2023 22:37

"Plamen demokraije" je pomalo radioaktivan.