PUKOTINE U NEMAČKOM ZIDU! Šolc iznenada otkazao dolazak, London ostao zatečen!
Foto: EPA/EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački kancelar nema drugih javnih obaveza večeras u svom dnevniku, tako da je razlog nejasan, ali se smatra da je to prećutni gest kompromisa kako bi se održao mir u rascepkanoj vladajućoj koaliciji, tako što će svaka od tri stranke dobiti udeo u ovom događaju, naveo je "Tajms".

Portparol nemačke vlade rekao je da kancelar, inače, ne učestvuje na bilateralnim državnim banketima, ali da se "raduje što će sutra poželeti dobrodošlicu kralju Čarlsu III i sa njim lično razgovarati".

Kristijan Lindner, lider liberalne Slobodne demokratske partije, predstavljaće koaliciju na banketu, dok će Robert Habek i Analena Berbok, dve visoke ministarke iz Zelene stranke, dočekati britanskog kralja na klimatskom prijemu danas popodne.

Šolc, iz Socijaldemokratske partije levog centra, primiće kralja sutra u kancelariji.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i njegova supruga Elke Bidenbender, srelli su se sa kraljem i kraljicom kod Brandenburške kapije, što je prvi put da je šefu države ukazana takva počast.

Kralj će izvršiti inspekciju garde, a potom će bend odsvirati britansku i nemačku himnu, pre nego što monarh pozdravi okupljene obožavatelje. 
Očekuje se da će ih u dočekati oko 1.500 ljudi.

Kralj i kraljica su dočekani pucnjevima iz 21 puške, a vojni avioni su preleteli dok su sletali u Berlin.

Čarls i Kamila sleteli su na aerodrom Berlin Brandenburg nešto posle 14.00 časova, a kraljici supruzi je uručen buket prolećnog cveća.

Britanskog monarha i njegovu suprugu čekao je niz zvaničnika, uključujući britansku ambasadorku u Nemačkoj Džil Galard i državnu sekretarku Dorte Dinger.

Meni za večerašnji državni banket uključuje nemačko penušavo vino. 
Pređelo će biti marinirani šaran sa prolećnim kresicom iz Erfurta i čorba od hek goveda, izrazito nemačke rase razvijene 1920-ih.

Glavno jelo biće piletina iz slobodnog uzgoja sa pečurkama i tartom od spanaća, uz nemačka vina.

Za desert biće poslužene pečene šljive servirane u crnom čaju iz Istočne Frizije, ukrašene izmrvljenim nemačkim keksićem do pola prelivenim čokoladom, koje će zaliti desertnim vinom iz doline Ahr na jugozapadu Nemačke.

Među prisutnima će biti i bivši nemački predsednik Joahim Gauk, Kristijan Lindner, ministar finansija i Angela Merkel, bivša nemačka kancelarka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading